Kadınlarda Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kisti, doğurganlık çağına gelen kadınlar arasında sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla zararsızdır ve kendiliğinden yok olduğu görülür. Ancak yine de kistin büyüyerek ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara neden olmayacağından emin olmak amacıyla doktor tarafından takibi önemlidir.

Yumurtalık Kisti Nedir?

Adölesan dönemde, üreme çağında ya da menopoz döneminde görülmesine göre farklı şekillerde karşımıza çıkan yumurtalık kistleri, genel bir sınıflandırma ile birbirinden ayrılmıştır.

Fonksiyonel Kistler; adölesan döneminde görülmektedir. Bu, 13 ile 18 yaş aralığını kapsayan bir dönemdir. Genellikle müdahale gerektirmezler. Zamanla kendiliğinden geçtikleri görülmektedir. Vücut hormonal dengenin henüz tam olarak oturmamasından kaynaklanır ve geçici olarak vücut tarafından üretilir. Fonksiyonel kist grubunda olan kistler, yine de takip gerektirir. Kistin meydana getirdiği ağırlık nedeniyle over torsiyonu denilen yumurta dönmesi ya da kist rüptürü sorunlarına neden olabilmektedir.

Germ Hücreli; adölesan ve bu dönemi takip eden çağın ilk senelerinde karşılaşılan over tür kistlerdir. Tanı sonrasında cerrahi müdahale ile yok edilmeleri mümkündür. Ancak bazen ek olarak kemoterapi ihtiyacı da görülebilmektedir. Ultrason ile kontrol sonrasında fonksiyonel kist ya da solid kitle olup olmadığı belirlenebilmektedir.

Korpus Luteum Kistleri; regl döneminde ortaya çıkarlar. Ovulasyon ile meydana gelir ve genelde tamamı yok olur. Bazen kanamaya sebebiyet verdiği görülebilir.

Dermoid Kistler; hamilelik döneminde sık sık rastlanan kistlerdir. Kısa zamanda ağırlık oluşturarak yumurtalık dönmesine neden olabilmekte ve müdahale edilmesi gerekebilmektedir. Geç kalınmadığı sürece yumurtalıklar alınmadan çözülebilmektedir.

Endometriyotik Kistler; halk arasında çikolata kisti olarak adlandırılmaktadır. Kist içerisindeki yapı erimiş çikolata görünümdedir. Üreme döneminde sıklıkla rastlanmaktadır. Hemen müdahale çok sık tercih edilmemektedir. Kistin boyutları 9 – 10 cm gibi boyutlara ulaşması halinde cerrahi müdahale tercih edilir. İlerleyen yaşlarda bu kistin tümöral olma olasılığı vardır.

Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kistinin çok küçük boyutta olması durumunda belirtiler ortaya çıkmamakta ve kist kendiliğinden geçmektedir. Boyutu daha büyük olan ve kendi kendine yok olmayan kistler ise birtakım belirtiler ile kendini belli etmektedir.

  • Regl döneminde düzensizlik görülmesi
  • Fazla şiddetli regl ağrıları
  • Reglin uzun sürmesi ve/veya sürecin yoğun bir şekilde geçmesi
  • Karın şişliği
  • Karın ve kasık bölgesinde ağrıların olması
  • Sindirim sisteminde problemler yaşamak
  • İdrar yolu ile alakalı sorunlar (kabızlık vb.)
  • Bulantı
  • Ateş
  • Kusma

Aynı zamanda karında küt bir ağrı ya da ilişki esnasında ağrı oluşumuna neden olabilen yumurtalık kistleri malign (kötü huylu) ve benign (iyi huylu) olarak sınıflandırabiliriz.

Genellikle hormonal düzensizliklerin neden olduğu yumurtalık kistleri, tedaviye ihtiyaç duyulabilecek durumlara gelebileceği için mutlaka doktor kontrolünde ilerlenmelidir.

Daha fazla detaylı bilgi için https://ozgukeskinyilmaz.com/yumurtalik-kistleri/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir