Miyom Tedavisi

Kadınlarda rahim ağzı ve rahim içinde olan ve anormal hücre bölünmeleriyle seyreden doku fazlalıklarına miyom denir. Miyomlar oluşum nedeni kesin olarak açıklanamayan, birkaç milimetreden santimetrik boyutlara ulaşabilen patolojilerdir. Miyomlar, kök hücrelerdeki bölünme emirlerinin kontrolden çıkması ile açıklanabilir. Bunu etkileyen çevresel ve genetik pek çok faktör sayılabilir.

Kendisinde miyom olduğundan şüphelenen hastalar için “miyom nedir ve nasıl tedavi edilir?” sorularına cevap olarak bu yazıyı hazırladık.

Miyom Nedir?

Miyomlar özellikle premenopozal dönemde meydana gelen, rahim içindeki kas ve bağ dokusunda anormal bölünmelerin oluşturduğu kitlelerdir. Doğurgan kadınlarda miyom görülme oranı %20’dir. Bu kitleler iyi huylu tümörler olarak sınıflandırılır. Çok nadir olarak kanserleşme eğilimi gösterebilirler. %0.1 oranda kanserleşen miyomlar düzenli takip ile erken tanı alabilir. Rahim içinde ya da servikste oluşan miyomlar, 9 cm’den daha büyük boyuta ulaştıklarında kontrol ve takip gerektirir. 9-10 cm’den büyük olan miyomlar sarkom riski taşıması nedeniyle tehlikeli miyom boyutları olarak nitelendirilebilir. Durumun risk ya da tedavisine göre kontrol sıklıklarını hekim belirler.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomlar her hastada farklı belirtiler verirken, kimi hastalarda sessizce büyüme ve risk boyutuna varma eğiliminde olabilir. Rahimde miyom belirtileri için başvuran hastalarda genel şikayetler şöyledir:

·         Adet arası kanamalar

·         Bacak ve sırtta ağrı ve kramplar

·         Büyük miyomlar nedeniyle karında baskı hissi

·         Aşırı ağrılı adet dönemleri

·         Kanamalı miyomlar nedeniyle anemi

·         Baskı nedeniyle bağırsak sorunları ve zor dışkılama

·         Cinsel ilişki sırasında ağrı

·         Cinsel ilişki sonrası anormal kanama

·         İdrara çıktıktan sonra tam rahatlayamama hissi

·        İnfertilite

·         Düşük

Miyom Tedavisi

Hastalar yukarıda sayıldığı gibi rahimde miyom belirtileri gözlemlediklerinde uzman bir jinekoloğa muayene olmakta hızlı davranmalarıdırlar. Hekimlere başvuran hastalarda kesin tanı için tetkikler yapılır. Miyomlar genelde hormonal kaynaklı olabilir. Bu nedenle önce kan testi istenir. Kesin teşhis için ultrason ve MR görüntülere bakılır. Testler ve görüntüleme yöntemleriyle kesin tanı konulduğunda uygun tedavi hekim tarafından planlanır.

Miyomlar için farklı tedavi prosedürleri uygulanır. Küçük boyuttaki oluşumların büyümesini durdurmak tedavide ilk amaçtır. Hastaya hücre bölünmesini engelleyecek hormonal ilaçlar verilir. Büyük ve riskli boyuttaki miyom tedavisi için cerrahi işlemler uygulanır. Cerrahi tedavi 3 şekilde yapılabilir: açık cerrahi, kapalı cerrahi ya da histeroskopik cerrahidir.

Mersin Miyom Ameliyatı

Miyom ameliyatları yüksek başarı oranı sağlayan ve konforlu ameliyatlardır. Açık ameliyatta küçük bir sezaryen kesisi ile rahimdeki miyom temizlenir. Daha küçük boyuttaki miyomlar için kapalı cerrahi ile karından açılan 2-3 delik ile ameliyat yapılır. Histeroskopik yöntemde ise herhangi bir kesi yapılmadan, rahim ağzından girilerek ameliyat gerçekleştirilir.

 

Hastalar için rahat bir iyileşme ve tedavi süreci, hekimler için uygulama kolaylığı olan miyom ameliyatları için uzman bir jinekoloğa başvurulması tavsiye edilir.