Rahim Ağzı Kanseri, rahmin serviks denilen kısmında oluşan bu yüzden de “Serviks kanseri” de denilen bir kanser türüdür. Kadınlar da en sık rastlanılan 2.kanser türüdür. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre katmanının anormal hücrelere dönüşmesi ile ‘Kanser Öncülleri’ (CIN) denen hücreler ortaya çıkar. Erken teşhis ve tedavi olanağı olmayınca rahim ağzı (serviks) kanserine dönüşebilir.  

Hpv Rahim Ağzı Kanseri Yapar Mı?

Rahim ağzı kanseri tüm kanser türlerinde olduğu gibi sebebinin kesin olarak bilinmediği türde bir hastalıktır. Fakat hpv virüsü rahim ağzı kanseri yapar mı sorusunun yanıtı olarak rahim ağzı kanserinin oluşumunda HPV’nin etkisi büyük olduğunu söylemek mümkün. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsüne sahip herkesin rahim ağzı kanseri olacağı söylenemez ama etkisini unutmamakta fayda vardır. Rahim ağzı kanseri özellikle 30-50 yaş aralığındaki ve düzenli cinsel hayatı olan kadınlarda görülmektedir. Çok eşlilik ve korunmadan cinsel ilişkiye girmek rahim ağzı kanserine yakalanmada risk oluşturur. Rahim ağzı kanseri taraması yaptırarak erken teshiş sağlamak mümkündür. Rahim ağzı kanseri (serviks) taramasında öncelikle hastanın tıbbi geçmişi incelenir, fiziki muayene yapılır ve daha sonra rahim ağzı kanseri teşhisi için önemli bir yere sahip olan PAP Smear Testi yapılır. Lüzum olursa bu testin yanında ek tetkikler de yapılabilir. Kadınlarda 20 yaşından itibaren üç yılda bir PAP Smear testi yapılarak gerekli kontroller sağlanmalıdır. Çünkü rahim ağzı kanseri herhangi bir belirti göstermemektedir.  

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Jinekolojik bir hastalık olan rahim ağzı (serviks) kanseri genellikle orta ve ileri yaştaki kadınlarda görülse de daha erken yaşlardaki kadınlarda da oluşabilir. Rahim ağzı kanserine sebep olan cinsel ilişkiyle bulaşan HPV virüsünün yanı sıra bazı dış faktörler de vardır. Bunlar: sigara kullanımı, uzun süreli doğum kontrol hapları kullanımı, klamidyal enfeksiyonlar, üç ya da üstü doğum öyküsü, 20 yaşından erken doğum yapılması, bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü gibi etkenlerdir. Rahim ağzı kanseri belirtileri genellikle ileri evreye kadar kendini göstermese de rahim ağzı kanserinin ileri evre belirtileri aşağıdaki gibidir: 

  • Cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrı ya da acı, 
  • İdrar yaparken ağrı yaşanması, 
  • Tek bir bacakta oluşan şişkinlik, 
  • Sırt, bacak ya da vajinal alanda oluşan ağrı, 
  • Vajinal rahatsızlıklar ya da kokulu akıntılar, 
  • Düzensiz adet döngüsü, 
  • Cinsel ilişki sonrası oluşan anormal vajinal kanama gibi belirtiler ileri dereceye ulaşmış rahim ağzı kanseri için konulan tanılar arasındadır.

Siz de yukarıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyor ya da anormal bir durum hissediyorsanız Mersin Kadın Doğum Doktoru ile görüşerek erken tanı için PAP Smear testi yaptırabilirsiniz.  

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı 

Toplum içinde rahim ağzı kanseri aşısı olarak bilinen HPV aşısı, bireyleri virüsün sebep olduğu etkilerden korumak için uygulanmaktadır. Aşılama yaşı genel olarak 9- 14 arası çocuklarla başlayabilir. Aşının virüse yani HPV’ye maruz kalmadan önce yapılması önerilmektedir. Aşının koruyuculuğunun cinsel ilişkiye maruz kalmadan önce daha etkili olduğu saptanmıştır. Rahim ağzı kanserine neden olduğu bilinen en önemli teşhis HPV yani Human Papilloma Virüsüdür. HPV yetişkin bireylerin yaşamlarının herhangi bir döneminde karşılaşabilecekleri cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüstür. HPV çoğu zaman vücutta oluştuğunda kendini belli etmeyen bir virüstür çünkü vücut HPV ile buluşunca savunma mekanizmasıyla virüs alt edilir. HPV, 150 türden oluşan bir virüstür bazı türleri belirti göstermezken bazı türleri vücutta genital siğiller oluşturarak kendini belli eder. Diğer türleri de vücutta kansere sebep olabilir. HPV virüsünün en riskli türleri HPV 16 HPV 18 HPV 31 HPV 33 HPV 45 HPV 52 gibi türlerdir. Bu yüksek riskli türler farklı kanserlere sebep olabilmektedir. Bu yüzden rahim ağzı kanseri aşısı ile siz de riski en aza indirebilirsiniz.  

HPV Aşısı

HPV aşısı (Human Papilloma Virüs), kadınlarda rahim ağzı, dış genital organlar, erkeklerde penis ve makat her iki cinsiyette de boğaz kanserinden ve siğillerden korumak için geliştirilen bir aşıdır ve HPV virüsü tedavisi için kullanılır. HPV aşısı, ikili, dörtlü ve dokuzlu şekillerde geliştirilmiştir. Bu aşının ikili ve dörtlü tipi rahim ağzı kanserinin % 70- 80’ini kapsayan HPV 16 ve 18 tiplerine karşı koruma sağlarken, dokuzlu aşı ile kanserlerin % 88- 90 oranında etkili olan HPV 16, 18, 31, 33, 45 ve 52, 58 tiplerine karşı % 100 koruma sağlamaktadır. Ek olarak dörtlü ve dokuzlu aşı tipleri genital siğillerde de %90 gibi etkiye sahip olan HPV 6 ve HPV 11’e karşı %100 bir koruma sağlar. Herhangi bir yaş sınırının bulunmadığı HPV aşısı 40’lı yaşlardan önce yapılırsa bireylerde daha etkili olabilir. Kadınların yanı sıra erkeklere de yapılması önerilen aşının erkekten kadına virüs bulaşma riskini ortadan kaldırabilir.

Mersin Kadın Doğum Uzmanına başvurarak siz de konuyla ilgili detaylı bilgi alabilir ve rahim ağzı kanseri aşısıyla bir koruma kalkanı oluşturabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir