Rahim Ağzı Aşısı Kaç Yaşında Yapılır?
Rahim ağzı kanserinden korunmak için öncelikle HPV enfeksiyonundan korunmak gerekir. Türkiye’de HPV virüsüne karşı geliştirilmiş 2 tane aşı bulunmaktadır. İlk cinsel tecrübeyi yaşamadan önce 11-12 yaşındaki kız ve erkek çocuklarına aşı yapılmalıdır. Ancak cinsel tecrübe yaşanmış bile olsa 9-26 yaş arasındaki her erkek ve kadına da aşı yapılabilmektedir. Araştırmalar bu aşıların kadınlarda, 43 yaşına kadar etkili olabileceğini göstermekte. Bu aşılar 15 yaşın altındaki bireylere 2 doz, 15 yaşın üstündeki bireylere ise 3 doz olarak yapılmalıdır. Aşıyı yaptırmış olsanız bile rutin yapılan rahim ağzı kanser taraması testlerini yaptırmaya devam etmelisiniz.
Rahim ağzı kanseri genellikle erken dönemde bir belirti göstermemektedir. Belirtilerin olmadığı bu dönemde teşhis edilen anormal smear testi aracılığı ile rahim ağzı kanserinden şüphelenilir. Regl dışı kanama ya da lekelenme, cinsel ilişki sonrasında kanama, menopoz dönemi sonrasında kanama, kahverengi – sulu pembe akıntı, regl kanaması miktarının normalden çok olması gibi semptomlar olacağı gibi ileri dönemlerde idrar yapma ile alakalı sorunlar, kasık ağrıları, kilo kaybı, bacaklarda ödem gibi şikayetlere yol açabilir.
Rahim Ağzı Kanserinin Hangi Durumlarda Görülme Riski Artıyor?
Rahim ağzı kanserinin hangi durumlarda görülme riski artıyor;
- Birden fazla cinsel partneriniz var ise,
- Birden fazla kişi ile cinsel ilişki yaşamış bir erkek partneriniz var ise,
- 18 yaşından önce cinsel ilişki yaşanmışsa,
- Sigara kullanıyorsanız,
- Bağışıklık sisteminizin baskılanmasına neden olan durumlar (organ nakli, AIDS gibi)
- Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar,
- Çok fazla doğum yapmak.
Yukarıda belirttiğimiz durumlar söz konusu ise rahim ağzı kanseri görülme riski artmaktadır. Bu sebeple kısa bir süre içinde bir sağlık kuruluşuna başvurarak smear testi ve aşı talebinde bulunabilirsiniz.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavi ile Önlenebilir Mi?
HPV ve smear test sonuçlarınıza göre gerekli olan durumlarda rahim ağzınızın bir mikroskop aracılığı ile büyütülerek detaylı incelenmesi manasına gelen kolposkopi işlemi yapılmaktadır. İlgili bölgelerden biyopsiler alınır. Buna göre kansere öncü semptomlar saptandığında rahim ağzınızdan doku parçası çıkarılması gerekebilir. Bu işlem ile kanser önlenebilir. Kolposkopi ya da rahim ağzınızda gözle görülebilen lezyonlardan alınan biyopsi örneklerinin sonucuna göre kanser tespit edilir ise bazı muayene ve görüntülenme yöntemleriyle kanser yayılımı var mı yok mu değerlendirilir, hastalığın aşamasına göre kanserli olan dokuların çıkarılması için ameliyatlar, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinden birkaçı uygulanır.
“HPV Aşısı Kimlere Yapılır?” adlı yazımıza ulaşmak için tıklayın.
Ayrıca daha fazla detaylı bilgi için https://ozgukeskinyilmaz.com/rahim-agzi-kanseri-ve-asisi-smear-testi-hpv-virusu/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!