HPV Aşısı Kimlere Yapılır?

HPV; Human Papilloma Virüs’ün kısaltmasıdır. Yaygın bir görülme oranına sahip olan ancak belirti göstermeyen, bulaşıcı kategoride yer alan DNA virüslerinden birisdir. Cinsel yol ile bulaşan bir enfeksiyon olarak tanımlanmaktadır. Yaklaşık 200 tipi bulunan HPV’den korunmak için HPV aşısı yapılması, önem taşıyan bir konudur. HPV aşısı söz konusu olduğunda; HPV aşısı yan etkileri neler, HPV aşısı kimlere yapılır, kimlere yapılmamalıdır gibi kişilerin aklına bazı sorular takılmaktadır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Özgü Keskin Yılmaz’ın “HPV Aşısı Ne Zaman Yapılır?” adlı videosuna ulaşmak için linki tıklayabilirsiniz. 

https://www.youtube.com/shorts/2EnCk9fZxTg

HPV

200 civarında tipe sahip olan, bunlardan yaklaşık 20 tanesinin genital enfeksiyona neden olduğu bilinen HPV, yüksek riskli kanser yapan/düşük riskli siğil yapan tipleri mevcuttur. Kadınlarda servikal kanser, vulva-vajina kanseri, anüs kanseri, kanser öncü hücreleri, lezyonlar; erkeklerde anüs ve penis kanseri ile alakalı sonuçlar doğurmakta olan bir virüstür. Bulaşmasındaki temel neden cinsel beraberlik olmaktadır. Enfekte olan kişinin vajinası ya da dış genital bölgesi ile temas edilmesi ile bulaşmaktadır. Prezervatif kullanımı ile dahi maalesef enfekte olan bölgeden tam korunma mümkün olmamaktadır.

HPV Aşısı Nedir, Ne İşe Yarar?

HPV aşısındaki öncelikli amaç; virüsü kontrol altına almak olmaktadır. Bu virüse yönelik geliştirilen koruyucu yani proflaktik aşılar ile birincil korunma sağlanmaktadır. Özellikle bulaşma öncesinde korumaya başlanılarak rahim ağzı ve diğer HPV’ye bağlı kanserler ve öncü lezyonların risk oranı azaltılmaktadır. HPV aşısı; kadınlarda direkt olarak rahim ağzı kanserine neden olan HPV tip 6, 11, 16, 18 virüslerine yönelik geliştirilmiştir. 

2 tip HPV aşısı uygulandığı bilinmektedir. Merck tarafından üretimi yapılan Gardasil ve GLaxo Smith Kline tarafından üretilen Cervarix. Gardasil aşısı tip 6-11-16-18’e benzer yapıya sahiptir. Cervarix ise tip 16 ve tip 18’e benzeyen yapıdadır.

HPV aşısı ile henüz teması olunmamış ya da çok yakın bir zaman diliminde teması gerçekleşen kişilerde uygulama yapılarak; virüse benzeyen molekül yapısına sahip moleküller vücuda verilerek bağışıklık sistemi uyarılmaktadır. HPV aşısı rekombinant bir aşıdır. Yani, canlı aşı kullanılmamaktadır ve bu nedenle hasta yapıcı etkide bulunmamaktadır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özgü Keskin Yılmaz’ın “HPV Aşısı” adlı kısa videoya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 

https://www.youtube.com/shorts/-2kIzvQiuvQ 

HPV Aşısı Kimlere Yapılmalı

HPV aşısı kimlere yapılmalı sorusunun detaylı açıklaması şöyle yapılmaktadır;

  • Cinsel birliktelikte henüz bulunmamış kadınlarda 9 ile 26 yaş aralığında,
  • Kadınlarda ilerleyen yaş olarak 40 yaşına dek olan yaşlarda,
  • Cinsel birliktelik yaşayan kadınlarda Smear testi ile HPV tiplemesinin ardından HPV tip 6, 11, 16 ve 18 tespiti yoksa aşı uygulanmaktadır.
  • En uygun yaşlar; cinsel aktivitenin henüz başlamadığı ve bağışıklık sisteminin verdiği cevabın en kuvvetli olduğu 10- 14 yaş aralığı olmaktadır. Dünya üzerinde gelişmiş ülkelerin çoğunda ulusal aşı programına dahil olan HPV aşısı ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Cinsel yaşamın başlamadan önce yapılması önem taşımaktadır. Bu sayede %100 oranında kanser HPV türlerinden korunma sağlanabilmektedir. FDA; HPV aşısının kadın ve erkeklere 45 yaşına dek yapılması konusunda onay vermiştir.

Aşı sonrasında kol ağrısı ve hafif şişlik dışında bir yan etkisi bulunmamaktadır.

HPV Aşısı Kimlere Yapılmamalı

HPV aşısı kimlere yapılmamalı:

  • Gebelere
  • Ağır hastalıklardan müzdarip kişilere
  • Kanser tedavisi görenlere
  • Organ nakli geçirmiş kişilere
  • İmmün sistemi çeşitli nedenlerle zayıflamış kişilere HPV aşısı yapılmaz.

Alerji sorunu yaşayanlar ile emziren anneler ise doktor kontrolünde yapılabilmektedir.

Daha fazla detaylı bilgi almak için https://ozgukeskinyilmaz.com/rahim-agzi-kanseri-ve-asisi-smear-testi-hpv-virusu/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

HPV aşısı ile ilgili Op.Dr. Özgü Keskin Yılmaz’ın videosunu izlemek için tıklayın.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir