Polikistik Over Sendromu Olanlar Hamile Kalabilir Mi?

Kadınlarda en sık sorulan ve merak edilen hastalıklardan biri olan polikistik over sendromu hormonal bir hastalıktır. Toplum içinde görülme sıklığı %6.5 ile 8 arasında değişir. Yani neredeyse 10 kadından 1’inde görülen bu durum kontrol edilebilir ve tedavisi mümkün bir hastalıktır. Üreme çağındaki kadınlarda gebelik, kısırlık, akne ve cilt problemleri, kıllanma gibi soruna neden olan polikistik over sendromunun oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir. Halk arasında ve literatür kısalmalarında PKOS olarak geçen sendrom kontrol altına alınmadığında hastaların konforunu ciddi düzeyde engelleyebilir. Kadın hastalıkları alanında tecrübeli bir hekim tarafından destek almak ve tedavi seçeneklerini öğrenmek için Mersin kadın doğum doktoru konusunda çok iyi seçenekleri barındıran bir şehirdir.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Kadınlarda bulunan üreme organları karından başlayarak yumurtalıklar (overler), tüpler (fallop tüpleri), rahim (uterus), rahim ağzı (serviks), vajina olarak devam eder. Polikistik over durumunda yumurtalıklarda birden fazla ve farklı boyutlarda kistler oluşur. Her adet döneminde yumurtalıklarda oluşan sekonder oosit öncelikle yumurtalığa yerleşir. Burada belli bir süre bekleyen oosit adet kanamasında atılmak üzere tüpe ve sonra rahime gider. Döllenemediği için rahim iç tabakasına tutunmayan yumurta vajinal yolla atılır. Bu süreçte yumurtalıklarda var olan ve kadında henüz anne karnındayken olan yumurta depoları bulunur. Ancak polikistik overde kistler yumurtalıkta alan kapladığı için sekonder oositler burada yerleşim gösteremez. Bu durum hormonal bir bozukluktur. Polikistik over gösteren her yumurtalık, polikistik over sendromuna neden olmaz. Polikistik over sendromu, klinik belirtiler gösterip hastaya konfor engeli oluşturduğunda tanı alabilir. Yani her polikistik overli birey polikistik over sendromu yaşıyor olmayabilir. Kadın doğum doktoru Mersin ili başta olmak üzere Türkiye’nin neredeyse her şehrinde hizmet veren bu alanda yardımcı olacak doktordur.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Hastada bazı belirtilerle ortaya çıkan sendromun etiyolojisi tam olrak bilinmemektedir. Ancak kadındaki eşey hormonları olan östrojen, progesteron ve androjendeki oransızlık nedeniyle oluştuğu bilinir. Genetik yatkınlık bu hastalıkta araştırılanlar arasındadır. En önemli belirtiler adet düzensizliği üzerindedir. Polikistik overin neden olduğu durumlar ve hastalığın belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Düzensiz adet olma
  • Kadınlarda erkek tipi kıllanma
  • Hücrelere insülin bağlanmasında yetersizlik ve buna bağlı insülin direnci
  • Kısırlık
  • Ciltte renk koyulaşması
  • Erkek tipi kıllana
  • Hızla kilo alma ve kilo vermede zorluk
  • Kalp hastalığı riskleri
  • Ruhsal bozukluklar ve duygu durum değişiklikleri
  • Akne ve sivilce problemi
  • Erkek tipi saç dökülmesi
  • Yağlı cilt

Polikistik Over Sendromu Muayenesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle hastanın öyküsü sorularak genel fiziki muayene bulgularına bakılır. Daha sonra testler istenir ve ultrason ile görüntüleme sayesinde kesin tanı konulabilir. İlk adet görme yaşı, güncel yaşı, cinsel aktifliği ve gebelik isteyip istemediği, kilo ölçümü, kan şekeri seviyesi, hormon testleri muayene ve tanıda yardımcıdır. Muayenede batın ultrasonu ya da transvajinal ultrason ile yumurtalıklar izlenebilir. Sendrom genç kızlarda ya da menopoz yaşındaki kadınlarda da görülebilir ve görülme yaş skalası geniştir. Bu nedenle güvenilir bir hekim sendromu yaşayan kadınlar için yol gösterici olur ve doğru tedavi imkanı verir. Mersin kadın doğum hastalıkları alanında tecrübeli hastalar tarafından sıkça talep gören klinikleri barındıran şehirler arasındadır. Doğru tedavi modeli ve hassas hasta hekim ilişkisi için en iyi araştıra ile doktor seçimi yapılması her zaman doğru olandır.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?

Kadın hastalıklarında neredeyse 10’da 1 görülme sıklığı olan polikistik over sendromu hastaların yaşam konforunu ciddi şekilde etkileyebilir. Ancak hastalığın oluşma nedeni kesin olarak bilinmediği gibi hastalığın net bir tedavi şekli de olmayabilir. Hastaya ve şikayetlerine göre semptom giderici özgül tedavi modelleri vardır. Yumurtalıklardaki çoklu kistler görüldüğünde ve fiziki muayene bulgularıyla eşleşen kan testleri de pozitif sonuç veriyorsa hastaya sendrom tanısı konur, tedavi planlanır. Öncelikle hormon düzeyleri normale getirilmelidir. PKOS hastalarında genellikle hiperandrojenizm denen durum oluşur ve androjen hormonu yüksektir. Doğum kontrol ilaçları bunun için reçete edilebilir. Hormon düzensizlikleri insülin bağlamasını da engellediği için hastada kilo artışı ve yağlanma görülür. Bu nedenle doğru diyet ve egzersiz önemlidir. Kıllanma artışı ilaçlarla birlikte azalacağı gibi lazer epilasyon da tavsiye edilebilir. PKOS, ileri yaşlarda kalp hastalıkları ve diyabet tetiklediği için hastanın yaşam tarzı oldukça önemlidir. Mersin kadın hastalıkları uzmanı ve PKOS konusuna tecrübeli hekimlerle bilinen şehirlerdendir. Hastalar tarafından rağbet gören kliniklerde, deneyimi olan hekimlere muayene olup destek almak da kısa sürede tedavi için yardımcıdır.

Polikistik Over Sendromu Kısır Yapar mı?

Sendrom tanısı konan kadınların ilk sorduğu sorular arasında “polikistik over sendromu kısır (infertilite) yapar mı?” sorusu da yer alır. Yumurtlamayı baskıladığı ya da düzensizleştirdiği için bu sendromda kısırlık bir olasılık olabilir. Ancak hastaların kesinlikle gebe kalamayacağını söylemek tedavi prosedürlerini reddetmek ve bilimsel yaklaşımdan uzak olmak demektir. Doğru ve güvenilir hekimlerde tedavi ve takip edilen kadın hastalar bazen kendiliğinden bazen tedavi sonucunda, bazen de tüp bebek gibi dışarıdan müdahalelerle gebe kalabilir. İlerleyen ve müdahale edilmemiş durumlarda geri dönüşsüz kısırlık ihtimali olsa da bu durum çok nadir görülür. Mersin kadın doğum doktor seçenekleri arasından araştırma yaparak rahatça tedavi imkanı olduğunu düşündüğünüz, güveneceğiniz ve tecrübeleriyle yüksek başarı oranı kazanmış hekimler ile istediğiniz tedavi sonucunu siz de elde edebilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu ve Kıllanma

Polkistik over sendromu ve kıllanma durumu hastaları en çok etkileyen ve konfora engel olan durumlardandır. Çünkü bu sendrom nedeniyle erkek tipi kıllanma ve saç dökülmesi çok sık olur. Genelde yüzde sakal bölgesinde, meme arası ve meme uçlarında, sırt ve ense çevresinde normalden fazla yoğunlukta ve kalın kıllar olabilir. Oral kontraseptiflerle bu durum azaltılabilir. Androjen hormonu kıllanma nedeni olduğu için hormon dengelenmesi kıllanmanın önüne geçebilecek ilk durumdur. Ancak her zaman kılların dökülmesi beklenmez ve bu hastalar için birkaç seansta bile sonuç verecek lazer epilasyon tavsiye edilir. Kadın doğum Mersin ilinde merak edilen ve araştırılan kliniklere, yoğun sayıda uzman hekime sahip alanlardandır. Siz de kendinizi emanet ederek güvenli ve hızlı bir iyileşme süreci için doğru doktoru araştırıp sonra doktorunuzu tercih edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir