Kürtaj Ne Zaman Yapılır?

Halk arasında “çocuk aldırma” işlemi olarak bilinen kürtaj, Fransızca kökenli bir kelimedir ve anlamı “kazımak ”tır. Aslında bu işlemde rahim iç tabakasında istenmeyen materyaller bir nevi kazınarak alınır. Bu nedenle sadece bebek aldırmak için sınırlı olmayan kürtaj, daha pek çok tedavi ve tanı için araçtır. Son zamanlarda artan ucuz yolla kürtaj arayışı hem olmayan sağlık sorunlarının doğmasına hem de hastanın anormal ağrılar yaşamasına neden olur. Bu nedenle kürtaj için iyice araştırma yapıp güvenilir doktor seçmek çok önemlidir. Bu konuda uzman alan olan kadın doğum Mersin ilinde klinikler bünyesinde hizmet veren pek çok seçeneğe sahiptir.

Kürtaj Nedir?

Kürtaj işlemini anlamak için işlemin gerçekleşeceği organ yapısını bilmek gerekebilir. Normal bir döllenmede yumurtalıklardan tüplere geçen yumurta sperm ile karşılaşırsa burada döllenir. Birkaç günde hücre artışı yaşayan zigot rahme gelir ve rahimin 3 tabakasından en içteki endometriyuma tutunur. Küçük bir yapışma ile gebelik implantasyonu olur ve gebelik pozitif değerleri kadında görülmeye başlanır. Yani gebelik ya da herhangi bir patolojide rahim iç tabakasında oluşan materyal kürtaj işlemi ile alınabilir. İşlem kısa sürer ve bazı hastada anestezi gerektirmeyebilir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Hastanın öyküsü alınır ve cerrahi prosedürün neden gerektiğine karar verilerek hasta için doğru zaman planlanır. Operasyon gerçekleştirilmeden önce ultrason ile rahim görüntülenir ve işlemin uygulanacağı alan kontrol edilir. Hasta operasyon masasına alınır ve isteğine göre anestezi uygulanır. Bazı hastalarda genel anestezi, bazı hastalarda lokal anestezi duruma göre tercih edilebilir. Damar yolu ile verilen anestezi ile birkaç dakikada hasta uyur ve işleme hazırlanır. Rahim ağzına antiseptik solüsyon uygulanır. Spekulum denen araç ile rahim ağzı açılır. Spekulum metal ya da plastik olabilir. Plastik ve şeffaf spekulumlar rahim ağzındaki dokuları görmek konusunda daha elverişli olduğu için daha sık tercih edilir. Son zamanlarda en fazla negatif basınç ile rahimdeki dokuları çeken vakum yöntemi tercih edilir. Eskiden metal küret ile kazıma yapılan işlemde kanama ve işlem sonrası ağrı riski yüksekti. Günümüzde daha minimal araçlara minimum riskle bu işlem tamamlanabilir. Küçük bir kanül yardımıyla rahim ağzında oluşan açıklıktan içeriye sokulan alet ile rahimdeki istenmeyen materyaller temizlenir. İşlem tamamlandıktan sonra ultrason ile son kontrol yapılır. Operasyondan sonra bir süre pembe lekelenmeler olabilir ve buna hafif sızılar eşlik edebilir. Normal olan bu süreci hemen atlatmak için doktor ile iletişimde kalmak ve tavsiyelere uymak önerilir. Hasta hekim ilişkisi bu hassas operasyonlarda daha fazla değer kazanır ve bu iletişim sağlam bir temel üzerinde olmalıdır. Mersin kadın hastalıkları uzmanı konusunda hastaya güven veren seçenekleri barındıran illerdendir.

Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?

En sık karşılaşılan bilgi eksikliği kürtajın sadece gebelik sonlandırmada başvurulan bir yöntem olduğuna dairdir. Ancak kürtaj gebelik dışında da tedavi ve tanıda uygulanan pratik yöntemlerden biridir. Bu durumlardan en sık karşılaşılanları şöyledir:

  • Mensturasyon dışı kanamaların tespiti için probe kürtaj
  • Abortus nedeniyle rahim temizlenmesi için revizyon kürtaj
  • Endorservikal tarama gereği ile biyopsi amacıyla yapılan kürtaj fraksiyonel kürtaj
  • Doğum sonrası rahim içi plasenta temizlenmesi için boom kütaj
  • Menopoz dönemi kadınlarda tarama için pipelle kürtaj

Görüldüğü gibi kürtaj çeşitleri hastanın durumuna ve kliniğine göre değişebilir ve farklı yöntemler kullanılabilir. Kürtaj işlemi geçmiş teknolojilerdeki gibi ağrılı, kanamalı ve sonraki gebeliklerde risk oluşturan bir işlem değildir. Hastanın rahminde ya da rahim ağzında iz bırakmaz. Güvenilir ve tecrübeli ellerde yapıldığında komplikasyon riski neredeyse yoktur. Ancak bu konuda uzman olmayan kişilerce merdivenaltı olarak uygulanan operasyonlar, rahim perforasyonu denen delinme durumu oluşturabilir ve hasta için risktir. Tecrübeli hekimlerin elinde kürtaj işlemi 10-15 dakikada yapılır ve hasta aynı gün dinlenip ertesi gün hayatına rahatça devam edebilir. Güvendiğiniz bir kadın doğum doktoru Mersin başta olmak üzere pek çok şehirdeki klinikte hizmet verebilir.

Kürtajdan Önce Neler Yapılmalıdır?

Basit bir işlem de olsa cerrahi prosedürlerce yapıldığı için kürtajdan önce dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bunlar hem hekimin işini kolaylaştırır hem de hastanın iyileşme sürecine katkı sağlar. Kürtaj öncesi dikkat edilmesi gerekenler ile operasyon hemen ve ağrısız yapılabilir:

  • İşlem öncesinde 4-5 saat aç olunmalıdır. Aynı şekilde su ve sıvı tüketimi de 4 saat önce kesilmelidir.
  • Sigara içiliyorsa 1 gün önce bırakılmalıdır. Sigara kanamayı arttırabilir.
  • Aspirin gibi kan sulandırıcı ve kanama tetikleyici ilaçlar alınmamalıdır.

Kürtajdan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kürtajdan önce olduğu gibi kürtaj sonrası da dikkat edilmesi gerekenler vardır ve iyileşme sürecii hızlandırmak, komplikasyonlara engel olmak için bunlara uyulması şarttır.

  • Hekimin reçete ettiği ilaçlar ve ağrı kesiciler dışında kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır.
  • Vajina temizliği önemlidir. Operasyon sonrası olası enfeksiyon riski için bölge temiz ve yeteri kadar kuru olmalıdır.
  • Enfeksiyon ihtimaline karşı havuz, deniz ve küvet gibi suyun devir daim olduğu alanlardan kaçınılmalıdır. Ayakta duş alınabilir.
  • Kürtaj sonrası hafif kanamalar olabilir, normaldir ve hijyenik ped kullanılabilir. Operasyon sonrası ilk adet süresi değişebilir. Genelde 40 gün sonra ilk adet kanaması görülür. Tampon kullanılması tavsiye edilmez.
  • Operasyon sonrası cinsel ilişki de ağrı ve enfeksiyon riski oluşturabilir. 7-10 gün süreyle cinsel ilişkiye ara verilmelidir.
  • Operasyon sonrası doktor kontrolü 1 hafta sonradır.

Kürtajın Türkiye’de Yasal Durumu

Kürtaj işlemi başarılı ve tecrübeli bir hekim tarafından yapılmamışsa kısırlık ihtimali yoktur. Rahim delinmesi, yapışması, ciddi enfeksiyon olursa sonraki gebelik ihtimalleri için sorun yaratabilir. Bu nedenle Mersin kadın doğum alanında uzman hekimlerle hastalar için hizmet veren, muayene olan hastalar tarafından da tavsiye edilen doktorlara sahiptir. Türkiye’de kürtajın yasal olma hali kürtajın yapılma nedenine göre değişebilir. Genelde yasallık sorgusu istemle gebelik sonlandırma işlemi için konuşulur. Gebelik sonlandırma işleminde 10 haftaya kadar kanunen izin vardır. Evli çiftlerde anne ve baba onayı ile, evli olmayanlarda sadece anne onayı ile gebelik sonlandırma mümkündür. Tabii ki bu hassas konu için de doğru kliniği bulmak ve doğru operasyonun gerçekleşmesi hastalar için en önemli hedeftir. Mersin kadın doğum doktoru açısından uzman hekimleriyle yasal çerçevede ve doğru prosedürde bu işlemin ve diğer kadın hastalıklarının tedavisinin gerçekleştiği klinikleri barındırır.

Kürtaj olmak, aklınızdaki diğer tüm soruları hasta-hekim gizlilik ilkesi altında sormak, muayene olmak ve isterseniz tedavi süreci için araştırma yapabilir, Mersin kadın doğum doktor seçenekleri içinden istediğinizi düşünebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir