Hamilelikte Kabızlık

Kabızlık, bağırsakların gereken düzeyde çalışmaması sonucunda ortaya çıkan ve dışkı yapmanın düzensiz hale gelmesini yol açan bir hastalık türüdür. Yaşanan rahatsızlık sonucunda dışkı aşırı sert ve küçük olabilmektedir. Ayrıca tuvalet yapılırken aşırı zorlanma durumu sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.  Hamilelikte kabızlık ise normal insanlara göre daha sık karşılaşılabilen bir problemdir. Bir hafta içerisinde üç seferden az tuvalete gitme gereği duyuluyorsa bu durum kabızlığın işareti olmaktadır. Anne sağlığını olumsuz olarak etkilemesinin yanı sıra yaşam konforunu da düşüren bir hastalık çeşididir. Dolayısıyla tedavi için mutlaka bir doktor kontrolüne gidilmelidir. Uygun yöntemler ve doktorun yönlendirmesi ile hamile kadınların kabızlık sorunu çözülebilmektedir. Bunun için ise hastanelerin dahiliye bölümüne başvurmak yeterli olmaktadır. 

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?

Hamilelikte kadın vücudu hormonların artmasıyla birlikte birçok değişime uğramaktadır. Bundan dolayı da normalde görülmeyen rahatsızlıklar ortaya çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Bunlardan birisi de kabızlık olmaktadır. Normalde düzgün çalışan bağırsak sistemi gebelik sırasında sekteye uğrayabilmektedir. Bu da gebe kişilerin yaşadığı sorunların artmasına neden olmaktadır. Genellikle hastalığın temel sebebi hızlı kilo alımıdır. Özellikle ilk aylarda alınabilen kilolar ve hormonal değişiklikler bir araya geldiğinde kabızlık yaşanma ihtimali de artış göstermektedir. Bunun dışında hamilelikte kabızlık sebepleri arasında demir eksikliği de bulunmaktadır. Demirin yeterli alınmaması halinde kansızlık sorunu baş göstermektedir. Dolayısıyla akla demir takviyesi almak gelmektedir ancak bu da kabızlık yaşanmasını tetiklemektedir.

Hamilikte kabızlık rahatsızlığının yaşanmaması için bazı öneriler vardır. Bunlardan birisi de hamilelerin yapabileceği egzersizlerdir. Özellikle düzenli yürüyüş yapmak bağırsak aktivitelerini arttırmakta son derece etkilidir. Ayrıca yüzme ya da yoga gibi etkinlikler de kabızın önlenmesi için önemlidir. Bunun dışında demir eksikliğine karşılık alınan takviyelere dikkat edilmesi gerekir. Çünkü yüksek demir de kabızlığın temel sebeplerinden birisidir. Bunun için doktora başvurulmalı ve kullanılan ilaçların ya da gıda takviyelerinin demir içeriğine dikkat edilmelidir. Tüm bunlara ek olarak sıvı tüketimini arttırmak da kabızlığın ortaya çıkmasını engellemekte önemli bir role sahiptir. Yine doktorunuza danışarak günlük olarak içilmesi gereken su miktarı öğrenilebilmektedir. Buna özen gösterilmesi halinde hamilelik süreci çok daha kolay bir şekilde geçirilebilmektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir