hamilelikte cinsellik
hamilelikte cinsellik

Gebelikte (Hamilelikte) Cinsellik

Gebelikte cinsellik anne ve baba adaylarını en çok endişelendiren konulardan biridir. Hamilelikte cinsellik olur mu, diye bakıldığında; eğer anne adayında herhangi bir sağlık problemi yoksa, bu süreçte cinsel birlikteliğin bebeğe veya anne adayına herhangi bir zararı yoktur. Enfeksiyon riski açısından bu süreçte prezervatif kullanımının oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır.

Bunun dışında hamilelikte cinsellik özellikle anne adayında veya hem anne hem de baba adayında isteksizliğe yol açabilir. Hormon dengesi değişen, bedensel bir dizi değişim yaşayan ve ebeveyn olma konusunda strese giren anne ve baba adaylarında bu durum tamamen normaldir. Böyle bir durumun varlığında çiftler birbirleri ile açıkça konuşmalı ve olaya saygı çerçevesinde yaklaşmalıdır.

Gebelikte (Hamilelikte) Cinsel Birliktelik Sorun Yaratır mı?  

Gebelikte cinsel birliktelik bebeği rahatsız eden veya bebeğin sağlığını, anne adayının sağlığını tehdit eden bir durum değildir. Aksine sağlıklı ve çiftlerin aralarındaki bağı kuvvetlendiren bir eylemdir. Düzenli doktor kontrollerini aksatmayan sağlıklı çiftler gebelik sürecinde cinsel birliklerini devam ettirebilirler.

Bebekler bu süreçte oldukça kalın yapıda olan karın duvarı tarafından korunurlar. Aynı göreve sahip olan bebeğin içinde bulunduğu Amniyon sıvısı da yine bebeği korumaktadır.

Gebelikte Cinsellik Nasıl Olur?

Gebelik sürecinde cinsel birliktelik bazı hususlara dikkat etmeyi gerektirir. Gebelikte cinsellik nasıl olur; diye bakıldığında dikkat edilecek noktalardan biri anne adayının hormon dengesinin değişiminden kaynaklı olarak vajinada görülen ödemden söz etmek gerekir.

Ödem hassasiyet artışına, cinsel birleşme esnasında ağrıya sebep olabilir. Bu durumda anne adayını strese maruz bırakmamak adına cinsel birliktelik sonlandırılmalıdır.

Yine hormon dengesindeki değişimden kaynaklı kadınlarda vajinal salgıların arttığı görülmektedir. Enfeksiyondan korunmak adına prezervatif (kondom) kullanımı çok önemlidir.

Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta anne adayının kendini rahat hissettiği pozisyonların seçilmesi gerektiğidir. Erkek partner kesinlikle karın bölgesine ve rahime baskı yapmaktan kaçınmalıdır.

Gebelikte (Hamilelikte) Kaçıncı Aya Kadar Cinsel İlişkiye Girilir?

Gebelik sürecinde cinsel birlikteliğin bazı dönemler riskli olabileceği doğrudur. Bireyler arasında en çok doğum olayının yaklaşması sebebiyle 30 hafta gebelikte cinsellik gibi periyotlar merak edilir.

Çiftleri en çok endişelendiren zaman periyotları bebeğin henüz gelişim aşamasında olması nedeniyle gebeliğin ilk haftaları ile doğumun yaklaşmasından kaynaklı gebeliğin son haftalarıdır.

Eğer anne adayına yapılan muayeneler sonrasında doktoru tarafından kendisine özel olarak cinsellikten kaçınması gerektiği belirtilmemişse doğum tarihine 5 hafta kalana kadar cinsel birlikteliğe devam edilebilir.

Son 5 haftada her an doğumun gerçekleşmesi ve rahim ağzının açılması ihtimalinden doğan enfeksiyon riski sebebiyle bu süreçte cinselliğin sonlandırılması tavsiye edilmektedir. Bu durum aynı zamanda Gebelikte cinsellik ne zaman kadar olmalı, sorusunun yanıtını verir.

Hamilelikte Cinsel Birliktelik Düşüğe Sebep Olur mu?

Gebelikte cinsellik tehlikeli midir, düşük gibi çok ciddi problemlere yol açar mı gibi soruların yanıtını bilmek önemlidir. Bu süreçte çiftler cinsel birlikteliklerine eğer doktorları bir öneride bulunmadıysa, gebelik riskli bir durum teşkil etmiyorsa hiçbir probleme yol açmayacaktır.

Ancak anne adayının jinekoloğu eğer cinsel birlikteliği riskli buluyorsa, herhangi bir sağlık problemi söz konusuysa o zaman belirli bir dönem içerisinde (ilk 3 ay gibi) veya tüm doğum sürecinde cinsel birlikteliği kısıtlamak gerektiğini belirtebilir.

Gebelikte (Hamilelikte) Cinsellikten Hangi Durumlarda Kaçınılmalıdır?

Bazı durumlarda gebelikte cinsellikten kaçınmak gerekmektedir. Bu durumların varlığında çiftin jinekoloğu mutlaka durumu açıklayacak ve cinsel birlikteliğin kısıtlanması gerektiğini belirtecektir.

Bu durumların başında kanama gelir. Bunun dışında;

  • Plasentanın rahim ağzını tamamen veya kısmen kapatmışsa (Plasenta Plevria)
  • Rahim ağzında açıklık olması (Servikal Yetmezlik)
  • Çoğul gebelik
  • Doğum tarihinin yaklaşmış olması
  • Anne adayında düşük yapma riski
  • Anne adayının sahip olduğu bazı sağlık problemleri
  • Amniyon suyunun gelmesi (Doğum başlamış olabileceğinden bu durumda acilen hekime başvurulmalıdır.)
  • Enfeksiyon olması
  • Erken doğum riski
  • Gebeliğin son haftaları
  • Ağrılı cinsel ilişki
  • Eşlerden birinin cinsel birlikteliğe karşı isteksizlik duyması
  • Daha önceki gebeliklerde görülen sağlık problemleri

Bilinmesi gereken noktalardan biri gebelikte cinsel birlikteliğin bir problem teşkil edip etmediğine mutlaka bir hekimin karar vermesi gerektiğidir. Bunun için çiftler düzenli doktor kontrollerini aksatmamalıdır. Sağlık açısından cinsel birlikteliğin herhangi bir soruna yol açma riskinin olup olmadığı ancak yapılan tetkikler doğrultusunda kararlaştırılabilir.

Orgazm Erken Doğuma Neden Olur mu?

Hamilelikte kaçıncı aya kadar cinsellik olur, cinsel birliktelikte kadının yaşadığı orgazm rahmi uyararak doğumun başlamasına yol açar mı gibi soruların yanıtı mutlaka bilinmelidir.

Öncelikle gebelikte son 5 haftaya kadar cinsel birliktelik istenildiği her zaman yaşanabilir. Ancak ekstra bir sağlık problemi söz konusuysa bireyin doktoru mutlaka uyarıda bulunacaktır.

Bununla birlikte cinsel birliktelik esnasında yaşanan orgazm kesinlikle doğuma yol açmaz ve bebeğe herhangi bir zarar vermez. Orgazm esnasında rahim kasları ritmik şekilde kasılır. Ancak doğumdaki kasılmalar ile orgazm kasılması birbirinden oldukça farklıdır. Orgazm kasılmaları bebeği doğum kanalına doğru itmez veya doğumu başlatmaz.

Bebek dışarıdan gelen hafif veya şiddetli darbelere karşı amniyon sıvısı ile karın duvarı tarafından koruma altına alınmış durumdadır. Elbette bu durum cinsel birliktelik sırasında dikkatli olmamayı gerektirmez. Çok sert hareketlerden ve anne adayını rahatsız edebilecek her türlü fanteziden bu süreçte uzak durulmalıdır.

Gebelik ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir