spiral

Rahim İçi Spiral Nedir?

Aile planlaması istendiğinde hekim kontrolünde doğum kontrol yöntemleri tavsiye edilebilir. Bu sayede istenmeyen gebeliklerin neden olacağı sorunlar, küretaj gibi sonuçların neden olduğu travmalara gerek kalmadan gebelik istendiğinde planlanır. Rahim içi araç (RİA) olarak adlandırılan ve doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiral, gebelikten korunma sağlar. Rahim içi araçlar hem yüksek oranda korunma hem de uzun vadeli kullanım sağladığı için sıkça tercih edilir.

Spiral Nedir?

Spiral kullanımı henüz artmakla birlikte hala “spiral ne demek?” şeklinde araştırma yapıp en iyi doğum kontrol yöntemini arayan hasta sayısı oldukça fazladır. Bu araçlar 2 tipte üretilir ve yapısal olarak farklıdır. Rahim içine hormon salgılayan ya da bakır içeriği ile gebeliği önleyen spiral tipleri vardır. 2 tipi bulunan spiral araçlarından hangisinin hastaya takılacağı konusunda hastanın durumu göz önüne alınır.

Spiral, T harfine benzeyen, rahim içinde 2 yöne açılan kanatlara sahip plastik bir araçtır. T harfinin alt-uç kısmında rahim ağzında duran ve spiralin çıkarılmasına yarayan ipler bulunur. Bu ipler sayesinde herhangi bir cerrahi işlem yapılmadan spiral rahim ağzından çekilerek rahimden çıkarılır. Herhangi bir komplikasyon olmadığı sürece, spiral zararları hastayı rahatsız edecek ve sorun yaşatacak boyutta olmaz. Spiraller 2-3 cm uzunlukta olmasıyla hem rahatsız edici bir yapıya sahip değildir hem de koruyucu özelliği %99 oranındadır.

Spiral Neden Takılır?

Kadınlar fiziksel durumlarını, kendileri için en rahat hissettikleri yöntemi, gerektiğinde hekim muayenesinde en doğru olan doğum kontrol yöntemini tercih ederler. “Spiral nedir?” sorusundan sonra araştırılması gereken diğer konu da bu nedenle “spiral neden takılır?” sorusu olabilir. Etkili ve yüksek oranda bir doğum kontrol sağlayan spiraller bu yönüyle sıkça tercih edilir. 5-10 yıllık koruma oranları da uzun vadede gebelik önleyicidir.

Spiral Nasıl Takılır?

Cerrahi bir işlem, yatış gerektirmeyen spiral takma işlemi uzman bir jinekolog tarafından steril bir ortamda yapılmalıdır. Hasta yatırıldıktan sonra rahim ağzı antiseptik ile temizlenir. Rahim ağzı hekimin uygulama yaparken doğru genişlikte müdahalede bulunması için spekulum denen araç yardımıyla açılır. Spiral rahme yerleştirilip ucundaki ipler rahim ağzında 1-2 cm olacak şekilde bırakılır. Uygulama sırasında ve uygulama sonrasında kramp ve ağrıları engellemek için hekim ağrı kesici önerebilir. Rahme yabancı bir araç yerleştirildiği için uygulama sonrası hafif lekelenme olması normaldir. Hekim spiralin doğru yerleştiğinden emin olmak için ultrason yardımıyla görüntüleme yapıp kontrol edebilir.

Spiral Kimlere Takılır?

Spiral üreme olgunluğuna erişmiş ve doğum kontrol yöntemini talep eden her bireye uygulanabilir. Ancak uygulama için hastanın muayenede yeterli gereklilikleri karşılamış olması ve herhangi bir sağlık engeli bulunmaması tek gerekendir. Bunun dışında emziren annelerde doğumdan bir süre sonra, ilaçla doğum kontrol için engeli olanlarda, anormal adet kanaması olanlarda, ürogenital alanda herhangi bir enfeksiyonu olmayanlara rahim içi araç takılabilir. “Spiral ne zaman takılır, hangi yaş spiral için uygundur?” gibi soruların cevabı için kesin bir yaş sınırı ya da şart olmamakla birlikte üreme çağındaki her kadına spiral takılabilir.

Spiral Ne Zaman Takılır?

Spiral takılması için herhangi bir yaş ya da net sınırlama yoktur. Genelde “spiral adetin kaçıncı günü takılır?” şeklinde sorularla hastalar kesin bir zaman dilimi isterler. Bu süre hastanın mensturasyon döngüsüne ve kanama uzunluğuna göre değişebilir. Ancak adet kanamasının son günlerinde takılması tercih edilendir. Çünkü rahim ağzı genişlediği zaman işlemi yapmak daha kolay olur.

Genelde doğum yapmış kadınların sıkça tercih ettiği spiraller doğumdan 1 ay sonra uygulanabilir. Doğumdan hemen sonra rahme yerleştirilen spiraller rahim delinmesi riski taşıyabilir.

Spiral Ne Zaman Çıkarılır?

Düzenli olarak rahme hormon salgılayan spiraller 5 yıl, bakır yapısı ile sperm hücrelerinin hareketini yavaşlatan spiraller 10 yıl koruma sağlar. Bu süreler baz alındığında spiraller uzun vadede kullanılabilir. Gebe kalmak isteyen hastalar gebeliği planladığı taktirde spiral hemen çıkarılır. Spiral varken gebe kalınması istenmeyen bir durumdur.

Spiral Çıkarıldıktan Sonra Ne Zaman İlişkiye Girilir?

Hormonlu spirallerin etki süresi 1 haftayı bulabilir. Bu nedenle hormon salgılayan spiraller takıldıktan 1 hafta sonra ilişkiye girilmelidir. Bakır spirallerde etki süresi daha kısadır. Ancak rahim içi yabancı bir araç uygulaması olduğu için hassasiyet ve kramplar olacağından genel olarak ilk 24 saat içinde ilişkiye girilmesi tavsiye edilmez.

Spiral Kayması Belirtileri Nelerdir?

Spiral yan etkileri, uygulama kolaylığı ve uzun süreli korunma sağladığı için hastalar tarafından sıkça tercih edilir. Spirallerin yerleştirildikten sonra kayması nadir de olsa görülebilir. Ancak hekim spirali taktıktan sonra ultrason ile kontrol ettiğinden bu durum çok sık yaşanmaz. Spiral kayması belirtileri arasında en çok görülen adet arası kanama durumudur. Ayrıca ilişkide penis ile hissedilen spiralin kaymış olma olasılığı yüksektir.

Spiral Zamanında Çıkarılmazsa Ne Olur?

Kullanım süresi dolan spiraller çıkarılmadığında çok ciddi etkiler oluşturmaz. Ancak etkinliğini yitireceğinden vajinal yolda akıntı, kanama, kötü kokuya neden olabilir. Ayrıca gebelik planlayan hastalarda spiral varken gebe kalınması ve ilişki öncesi spiralin çıkarılmaması gebelikte komplikasyonlar oluşturabilir. Bu nedenle “spiral nasıl takılır, spiral nasıl çıkarılır ve ne zaman çıkarılmalıdır?” gibi konular da işlem öncesi bilinmesi gereken başlıklardandır.

Spiral Yan Etkileri Nelerdir?

Çok eşli bir ilişki olduğunda spiralin enfeksiyonlardan ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumadığı bilinmelidir. Spiral takıldıktan sonra yeterli hijyen ve enfeksiyondan korunma konusunda dikkatli davranılmalıdır. Aksi halde vajinal enfeksiyonlar ciddi boyutlara ulaşabilir.

Detaylı bilgi ve muayene için mersin kadın doğum uzmanı ile iletişime geçin.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir