Kızlık zarı, vajinal açıklığı çevreleyen veya kaplayan doku parçasından oluşmaktadır. Gelişim sırasında oluşmakla beraber doğum sırasında ortaya çıkmaktadır. Bu doku fetal gelişimden kalan doku parçalarından oluşmaktadır. Kızlık zarının boyutu, genişliği ya da kalınlığı herkeste farklı olup kişiye özeldir. Zamanla hormon ve çeşitli etkenler sebebiyle bu yapıda incelmeler olup daha esnek hale gelmektedir.

Topluluklar arasında bekaretin simgesi olarak bilinen kızlık zarının vücutta herhangi bir fonksiyonel görevi bulunmamaktadır. Fakat vajina bölgesini bakteri ve mikroplardan koruduğuna dair görüşler mevcuttur. Cinsel ilişki, mastürbasyon ve darbe gibi nedenlerden kaynaklı zar adı verilen bu doku yırtılmakta ve kızlık zarı kanaması meydana gelmektedir. Fakat bu kanama bazı kadınlarda hemen kendini göstermemektedir.

Kızlık Zarı Nerededir?

Kızlık zarı, vajina kısmının yaklaşık 1-2 cm iç kısmında bulunmaktadır. Tabiri caizse küçük dudak kısımlarının 2-3 cm daha iç kısmındadır. Ne kadar içeride olduğunda özellikle kilo faktörü çok etkilidir. Kilosu fazla olan kişilerde daha iç kısımlarda, zayıf kişilerde ise cilt kısmına daha yakın yerde olduğu bilinmektedir. Kızlık zarının inceliği genellikle 2 ya da 3 mm aralığındadır. Halka şeklindeki kızlık zarı vajinal açıklığın tamamını çevreler. Hilal şeklindeki kızlık zarı ise vajinal açıklığın yalnızca bir kısmını kaplamaktadır. Nadiren de olsa kızlık zarı vajinanın tüm açıklığını uzun süre kaplayabilmektedir. Bu gibi durumlar, adet görme ve cinsel ilişki sorunlarına neden olabilmektedir. Mersin kızlık zarı dikimi araştırması yapanlar hastalık ve sorunlarını uzman hekimler aracılığıyla kısa zamanda çözüme kavuşturmaktadır.

Kızlık Zarı Nasıl Görünür?

Kızlık zarı, yapı itibariyle genellikle etli ve kıvrımlı haldedir. Kızlık zarı dışarıdan bakıldığında görülmemektedir. Bunun sebebi anatomik olarak çok önde bulunmayıp 2-3 cm daha ileride bulunmasıdır. Ayna yardımıyla da kızlık zarını görebilmeniz çok zordur. Kızlık zarını görebilmek için iç dudak kısımlarını yana ayırmak gerekir. Fakat bunu kişilerin kendisi yapması tehlikeli olabilmektedir. Bu yüzden doktora başvurarak muayene olmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Özellikle kızlık zarının hasar alıp yırtılması sonucu görebilmek imkansız hale gelebilmektedir. Kızlık zarı dikimi operasyonu yaptırarak yapı eski haline getirildiğinde kızlık zarı tekrardan görülebilmektedir. Kızlık zarının yapıları farklı şekilde görülebilmektedir. Kızlık zarı çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Yuvarlak şekilli kızlık zarı

Kadınlar arasında en sık ve en yaygın görülebilen kızlık zarı şeklidir. Zarın ortasında yuvarlak halka şeklinde delik bulunmaktadır.

  • Hilal şekilli kızlık zarı

Hilal şekli de kadınlarda sıklıkla görülen çeşitlerdendir. Kızlık zarının üst kısmı alt kısma göre daha ince yapıdadır. Görüntüsü yarım ay şeklinde olduğu için adını buradan almıştır. Cinsel ilişki esnasında bazen bozulmalar olmamaktadır.

  • Esnek kızlık zarı

Esnek yapıdaki kızlık zarının ne olduğunu bilmek önemlidir. Kızlık zarı şekli ve çeşitleri arasında görünümü normal olup kanama yaşanmasına sebep olmayan bir dokudur. Elastik bir yapıda olmasından dolayı çoğu kişide ilişki esnasında kanama olmamaktadır. Doktor muayenesi ile dilerseniz kızlık zarı dikimi işlemi yaptırabilirsiniz.

  • Doğal çentik şekilli kızlık zarı

Normal kızlık zarında doğal çentik adı verilen kenar girintisi bulunmaktadır. Bu yapıdaki kızlık zarında en çok karıştırılan husus zedelenme ya da yırtık olmasını sanmaktır.

  • Dudak şekilli kızlık zarı

Nadir olarak görülen kızlık zarı çeşitlerinden biri de kızlık zarının dudak şekilli olmasıdır. Yukarıdan aşağı doğru ince elips şeklinde görülebilmektedir. Bu tipteki kızlık zarına sahip olanlar ilişki esnasında zorluk yaşayabilmektedir. Doktor kontrolüyle birlikte genişletme ameliyatları yapılmaktadır.

  • Bölmeli ve yarı bölmeli kızlık zarı

Bölmeli kızlık zarı ikiye bölünmüş şekilde görülmektedir. İlişkiyi zorlaştırdığı gibi ameliyat edilmesi gerekilen bir duruma sebebiyet verir. Yarı bölmelide ise aynı doku mevcut olup ilişkide zorluk yaşanmamaktadır.

  • Çok delikli kızlık zarı

Seyrek olarak görülen bu yapıda birden fazla delik bulunmaktadır. İlişkiye girmeyi engellemekle birlikte mutlaka cerrahi işlem gerektirir.

  • Deliksiz kızlık zarı

Vajinal açıklığın tamamen kapanmasına sebep olan bu deliksiz yapı adet kanının dışarıya atılmasını engellemektedir. Karın ağrısı, sızı ve kramplara sebebiyet verir. Bu gibi vakalarda doktor kızlık zarını açarak normal hale getirmektedir.

Kadınların sıklıkla başvurduğu hususlardan biri de ilişki sonrası kızlık zarı kanaması olmamasından kaynaklıdır. Bu yaygın olmakla birlikte doğal karşılanabilecek bir durumdur. Kanama, kızlık zarı şeklinden kaynaklı olabilmekle birlikte bazen hemen gerçekleşmemektedir. Fakat ilişki esnasında kanamanın hemen görüldüğü de sıklıkla bilinmektedir. Bu durum kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Kızlık zarı, kadın hastalıkları ve diğer tüm problemleriniz için kızlık zarı dikimi Mersin uzman hekimlerden destek alabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir