Doğum, kadınların fizyolojik gebelik süreçleri sonunda canlı birey ya da bireyler meydana getirdikleri bir durumdur. Vajina da bu doğum olaylarından direkt olarak etkilenir. Bebek rahim olarak bilinen uterus içinde gelişme ve büyümesini tamamladıktan sonra kasılma ve sıvı gelişleri ile normal ya da sezaryen doğum tetiklenir. Vajina ise bebeğin çıkış yaptığı yoldur. Kadın genital organlarından olan vajina, normal doğum sırasında tıpkı rahim gibi esner ve bebeğin geçebileceği boyutlara ulaşır. Hem gebelikte hem de sonrasında kadın vücudu fizyolojik ve psikolojik pek çok değişikliğe uğrar. Hormonlardan kaynaklı olan bu durum gebelik sonrasındaki 40 gün olarak bilinen lohusalıkta da devam edebilir.
Normal Doğum Sonrası Vajina Genişler mi?
Normal doğum sonrası vajina esnekliğini bir miktar kaybederek sarkabilir. Vajinanın normal doğum sonrası toparlanması ise yaklaşık olarak 6 haftalık bir süreç içinde gerçekleşir. Ancak doğum sonrası vajinanın eski haline dönmesi tamamen mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda ise mersin kadın hastalıkları uzmanı vajinoplasti işlemini önermektedir. Bu operasyon tecrübeli ve uzman hekimler tarafından gerçekleştiğinde yüz güldürücü sonuçlar alınır. Ameliyat sonrası taburculuk süresi 1-3 gün arasında değişmekle birlikte tamamen iyileşme ise genel olarak 3 aylık bir süreci içerir.
Vajinal Daraltma
Vajinanın girişinde ve yol boyunca kanalın etrafında kaslar ile sinirler yer alır. Bu kasların yaşa ve yapılan normal doğum sayısına bağlı olarak zayıflaması normaldir. Yaşanılan vajinal hassasiyet ve kasların kaybı yalnızca normal doğum ve yaşa bağlı değil menopoz sonrası da sıklıkla görülür. Bu durumdan cinsel ilişki sırasında partnerler rahatsız olabilir. Doğal sürecin önüne geçmek her zaman mümkün değildir. Dolayısıyla kadın memnun değilse genital estatik ya da vajinal gençleştirme olarak da bilinen vajinal daraltma operasyonu genel anestezi altında kısa sürede gerçekleşir. Vajinal estetik cerrahisi, uzman hekimlerin elinde yüz güldürücü sonuçlarla partnerlerin daha zevkli bir cinsel hayat sürmelerini sağlar. Kadının kendine olan güveni artar ve ilişki esnasında daha aktif olarak orgazm süresini artırır.
Vajinoplasti
Cinsel ilişki esnasında fizyolojik veya patolojik süreçler sonucunda vajinal kanalın genişlemesi ve etrafındaki kasların işlev bozukluğa uğramasıyla yapılan vajina daraltma operasyonlarının genel ismi vajinoplasti olarak bilinir. Bu ameliyatların içerisinde perineoplasti, lazerle vajina daraltma veya hyalüronik asitle vajinoplasti gibi çeşitli cerrahi prosedürler vardır. Ilişki sırasında partnerlerin genital organları yakın temas halindedir ve bu temas aralığı, vajina genişlemesi ya da sarkmasına bağlı olarak artarsa alınan zevk azalır. Bunun sonucunda ise kadınlar özgüven kaybı yaşar. Çoğu zaman birden fazla normal doğum yapan veya menopoza giren kadınlar vajinoplasti ile birlikte idrar kaçırma ameliyatı gereksinimi de duyar. Çünkü kanaldaki kasların azalması, fonksiyon kaybına uğraması mesane ve üretra kaslarını da etkileyerek kadınların idrar kaçırmalarına neden olur. Sonuç olarak yapılan vajinoplasti operasyonları hem estetik hem de sağlık açısından gerçekleştirilir. Vajina daraltma ameliyatı aşağıdaki problemleri yaşayan kadınlar için uygundur;
- Bir veya birden fazla normal doğum yapan kadınlar
- Partneri ile cinsel ilişki esnasında vajinada yeteri kadar uyarı alamayan kadınlar
- Ilişki esnasında vajinal kanalın sarkması sonucu bölgeden ses gelmesi
- Rahim olarak bilinen uterusun sarkması
- Mesane ve rektumu vajinal kanala doğru sarkan kadınlar
Perine bölgesi genital organları ve idrar torbasını içeren kompleks bir alandır. İlerleyen yaş, çoklu normal doğum, sık cinsel ilişki, bölgeye yapılan çeşitli ameliyatlar ve alınan tedaviler sonucunda dokular ve kaslar elastikiyetini kaybederek burada yer alan organların tutunma yerlerinin sarkmasına yol açar. Menopoz ve çeşitli nedenlerle kadın vücudunda östrojen azalması da bunu destekler. Vajina da süreçten etkilenir ve durum kanalın genişlemesi ile sonuçlanır. Genital organların birleşme yeri olan vajinal kanalın eskisi gibi olması için vajinal daraltma operasyonlarının amacı, cinsel yaşamın pozitif etkilenmesi, cinsel işlev bozukluklarının önüne geçilmesi ve ortaya çıkabilecek özgüven kaybı başta olmak üzere çeşitli psikolojik rahatsızlıkların önlenmesidir. Bu ameliyat dış ve iç dudaklar, klitoris, vajina girişi ve bazı durumlarda anüsü içeren perineal bölgede gerçekleştirilir. Vajinoplasti ve perineoplasti olarak adlandırılan iki metot ile vajina daralması sağlanır.
Perinoplasti
Perineoplastide vajinadan anüse doğru uzanan yapılarda ince kesiler yapılarak fazla dokunun çıkarılması sonucu mersin vajina daraltma işlemi gerçekleştirilir. Ameliyatta cerrah, vücutta eriyen iplikler kullanarak bölgede herhangi bir iz kalmasının önüne geçer. Bu işlem lokal anestezi ile ortalama olarak 30-45 dakika kadar sürer. Daha sonrasında ise hastanın genel durumuna göre hastanede kalış süresi 2-24 saat kadardır. Operasyon sonrasında az düzeyde kanama, şişme ve hafif seviyede ağrı yaşanması normaldir. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bölgenin temizliğine özen göstermek ve 4-6 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınmaktır.
Vajinoplasti ise vajina girişi ile vajinal kanalda daraltma işlemlerinin gerçekleştirilmesidir. Amaç ise genişleyen vajina nedeniyle cinsel ilişkiden zevk alınmaması, bölgeden seslerin gelmesi, sık enfeksiyonlar gibi problemlerin önüne geçmektir. Aynı ameliyatta mesane ve bağırsak sarkmaları da tedavi edilebilir. Işlem genel anestezi altında yaklaşık 1 saat kadar sürer. Adet döneminde yapılmasını tavsiye etmeyen cerrahlar, işlemde yine eriyebilen ipler kullanarak muntazam dikişlerle izlerin kalmasını engeller. Operasyondan sonra hasta 24 saat takip edilir. 4-6 hafta kadar cinsel ilişkiden kaçınılması tavsiye edilir.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!