Vajinit en genel anlamıyla, vajina iltihaplanması olarak ifade edilebilir. Her üç kadından biri, vajinit ile hayatının bir döneminde karşılaşır ancak bu oran bazı durumlarda %40’lara kadar çıkabilir. Kadınlar vajinitlerle hayatlarının herhangi bir döneminde karşılaşabilir ancak en sık karşılaşıldığı dönem, menstüral döngünün başlaması ile menopoza kadar devam eden ve üreme dönemi olarak adlandırılan dönemdir. Genellikle akut vajinit olarak başlayan rahatsızlık müdahale edilmezse kronik vajinite dönüşebilir. Normal vajinal akıntılar devam ederken, akıntı miktarının artması, koku oluşumu ve ağrı oluşması gibi durumlar en sık görülen vajinit belirtileridir.

Akut Vajinit Nedir?

Akut vajinit; virüs, bakteri ve vajina mantarı kaynaklı oluşan, ani olarak ortaya çıkan ve doğru tedavi yöntemleri kullanıldığı takdirde kısa sürede iyileşme görülen iltihaplanmalardır. Akut vajinit, N 76.0 olarak da ifade edilir. Akut vajinitin en sık karşılaşılan türleri bakteriyal vajinozis, vulvovajinal kandidiyazis (mantar sebebiyle oluşan), trikomoniyazis, alerjik vajinitler ve bazı virüsler sebebiyle oluşan vajinitlerdir. Akut vajinit tedavisinde, vajinitin türüne ve şikayetlere göre bir tedavi planı belirlenir.

Kronik Vajinit Nedir?

Kronik vajinit, altı haftadan önce iyileşme görülmeyen ve yılda en az dört kez tekrarlayan vajinit olarak ifade edilir. Çoğunlukla sebepleri akut vajinit ile aynıdır ancak kronik vajinit, vajina mukoza ve florasındaki olumsuz değişimler sebebiyle hastalar için hayat kalitesini olumsuz etkiler. Ayrıca kronik vajinitte, geleneksel ve medikal tedavi yöntemleri yetersiz kalabilir ve ozon, aromaterapi ya da lazer uygulamaları gibi ilave tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Kronik vajinit kadar uzun süreli olmayan ancak akut vajinit olarak da adlandıramayacağımız tekrarlayan rahatsızlıklar subakut vajinit olarak adlandırılır. Subakut vajinit ve kronik vajinitin nedenleri ve belirtileri genellikle aynıdır. Kronik vajinitin uzun süre devam etmesi sonucu vajinada oluşturduğu hasar ve tedavi yöntemleri gibi farklılıkları bulunur.

Vajinitin Belirtileri Nelerdir?

Kendine has bir florası olan ve patojenik olmayan yararlı mikroorganizmaları barındıran vajinal bölgenin enfekte olması ve yararlı mikroorganizmaların azalarak zararlı olabilecek mikroorganizmaların çoğalması, dikkat edilmediği takdirde, kolay bir şekilde gerçekleşebilir. Böyle bir durum gerçekleştiğinde en sık gözlenen belirtiler vajinal akıntının çoğalması, kötü koku oluşmasıdır. Ancak genel anlamda belirtiler vajinit türüne göre değişiklik gösterebilir. Kaşıntı, vajina dışı bölgesi vulvada yanma, kızarıklık ve daha ciddi durumlarda şişlik oluşması; normal durumlarda renksiz ve kokusuz olan vajinal akıntılarda sarı-gri, yeşil, koyu gri gibi renk değişimleri ve akıntının anormal derecede artması; idrar yaparken yanma ve cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması vajinitin belirtileri nelerdir sorusunun cevabı olabilir.

Vajiniti Engellemenin Yolları Nelerdir?

Vajiniti engellemek için,

  • Vajinal hijyene özen gösterilmeli ancak vajinal duş yapılmamalı ve vajinanın kendi kendini temizlemesini sağlayacak ortam sağlanmalı,
  • Kadınlar için hijyen spreyleri, kokulu spreyler, günlük pedler kullanılmamalı,
  • Cinsel ilişkide prezervatif kullanılmalı,
  • Devam eden kötü kokular takip edilmelidir.

Vajinit için Doktora Gidilmeli Mi?

Vajinal akıntı her kadının karşılaştığı normal bir durum olmakla beraber, kişilerin kendi durumlarını iyi bir şekilde takip etmeleri gerekir. Normal ve anormal akıntı arasındaki farkı anlamak, hekime başvurmada geç kalınmasını önlemek açısından çok önemlidir. Vajinit belirtileri gösteren kişi derhal bir kadın hastalıkları uzmanına başvurmalıdır.

Vajinit Nasıl Geçer? Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinit belirtileri gösteren kişi hekime başvurduktan sonra, hekim tarafından hikayesi öğrenilir ve hastanın şikayetine göre gerekli testler ve tahliller yapılır. Alınan sonuçlara göre hekim, hastayı sonuçlar ve uygulanacak tedavi konusunda bilgilendirir. Böylece tedavi süreci başlamış olur. Sizin de vajinit şüphesi taşıyan belirtileriniz varsa beklemeden bir jinekoloji kliniğine başvurmanız önerilir. Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Mersin’de de jinekoloji uzmanlarına ulaşabilirsiniz. En çok aratılan sorulardan biri olan Mersin kadın hastalıkları uzmanı arayışınız varsa bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Vajinit Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir?

Vajinit başlı başına bir rahatsızlık olmakla beraber, gerekli kontroller yapılmadığı ve tıbbi olarak müdahale edilmediği sürece daha ciddi boyutlarda rahatsızlıklara sebep olabilir. Örneğin enfeksiyon rahim, yumurtalık ve tüplere yayılabilir ve hatta kısırlığa sebep olabilir. Belirtilerin başında gelen akıntının sebebi, kötü huylu bir lezyon ise ileride rahim ağzı kanserine kadar varan sonuçlar doğurabilir.

Vajinit Geçmezse Ne Olur?

Vajinit bir enfeksiyon olduğu ve yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkilediği için vajinitin iyileşmeme durumu olur mu ve vajinit geçmezse ne olur gibi sorular sıklıkla sorulur. Ancak kronikleşen bir vajinit durumunda dahi alternatif tedavi yöntemleri ile hastalığı kontrol altına almak mümkündür. Tedavinin gecikmesini önlemek için bulunduğunuz şehirde jinekoloji uzmanına başvurmayı geciktirmemelisiniz. Mersin’de yaşıyorsanız, mersin jinekoloji doktoruşeklinde arama yaparak kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir