Dış Gebelik Kaçıncı Haftada Belli Olur?

Kadınların birçoğu, gebe kalarak sağlıklı bir evlat dünyaya getirmek istemektedir. Fakat ne yazık ki mutlu bir şekilde başlayan her gebelik hikayesi istenen sonuçla bitmez. Bu durumun en bariz örneklerinden birisi de dış gebelik sorunudur.

Dış gebelik rahatsızlığı, döllenmiş halde bulunan yumurtanın kendisini fallop tüpleri arasından birine atması durumudur. Yaşanan bu yerleştirme ile beraber ne yazık ki embriyolar bebeğe dönüşemez. Bunun sebebi ise fallop tüplerinin embriyoyu destekleyecek seviyede büyük olmamasıdır. Sıradan gebelik durumları ile büyük bir benzerliğe sahip olan dış gebelik, ebeveynlerin “bir daha gebe olamayacak mıyım?” sorusunu sormasına neden olmaktadır. Günümüzde yaşanan gelişmeler ile beraber doğru teşhisler ve tedaviler sayesinde dış gebelik sorununun çözümü kolay bir hal almıştır. Mersin kadın doğum uzmanları, size bu konuda yardımcı olacak olan uzmanlardır. Doğru bir teşhis ve tedavi için bu adrese başvurabilirsiniz.

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik adı verilen durum, rahmin içerisine değil de dışarısına yerleştirilen gebelik anlamına gelen durumdur. Yani döllenen yumurta olması gerektiği gibi rahme ait iç kısma değil bunun dışarısında kalan bir alana yerleştirilir. Bu durumun bir diğer adı ise ektopik gebeliktir. Günümüzde yaşanan 80 hamilelik durumunun en az bir tanesi dış gebeliktir ve bu durum bazen kişilerin hayatını tehdit edebilmektedir.

Döllenmiş vaziyette olan bir yumurta, birçok farklı sebepten dolayı tüp kısımlarından rahmin boşluk alanına doğru olan geçişini tamamlayamaz. Bu durum sonucunda kişiler üzerinde dış gebeliğin meydana geldiği görülür. Dış gebeliğin yaşanması ile beraber meydana gelen belirtiler, düşükler, apandisit, yumurtalık kistlerinin yırtılma durumu ve genital enfeksiyon sorunları ile benzer niteliğe sahip belirtilerdir. Bu sebepten dolayı da incelemelerin ve tanının doğru bir inceleme ile yapılması gerekir.

Dış gebelik sorunun yaşanması ile beraber normal gebeliğe benzer durumların yaşandığı görülür. Bu durumlar adet döneminin gecikmesi, hamilelik testi olan kişilerin testlerinde pozitiflerin görülmesi, bulantıların yaşanması, sürekli olarak kusma durumları ve göğüslerde hassasiyetlerin meydana gelmesi gibi belirtilerdir. Bu sebepten dolayı da dış gebelik yaşayan kadınlar, normal hamilelik dönemlerine ait durumların birçoğunu yaşamaktadır.

Dış gebelik durumunun yaşanması ile sorunların meydana gelmemesini istiyorsanız, adet döneminin gecikmesi sonrasında doktora görünmeli ve önleminizi almalısınız. Kadın doğum doktoru Mersin, gerekli incelemeleri yaparak bu durum üzerinde önlemleri alacaktır.

Dış Gebelik Durumu ile Meydana Gelen Riskler Nelerdir?

Dış gebelik durumu ile karşı karşıya kalanların rahatsızlıkları, büyük oranda ektopik implantasyon fallop tüpleri içerisinde gerçekleşmektedir. Dış gebelik durumları, hamilelik yaşayanların %1 ya da %2’sinde görülür. Bu sorunu yaşayanlarda ise belli başlı risk faktörlerinin meydana geldiği görülür.

Cinsel olarak aktif bir yaşama sahip olan her kadında dış gebelik sorunu görülebilmektedir. Fakat bunların arasında çok daha dikkatli olması gereken bireyler vardır. Bunlar 35 yaş üstü kadınlar, sigara kullananlar, daha önce düşük yaşayanlar, endometriozis durumuna sahip olanlar, doğurganlık ilaçlarını kullanan kadınlar ve kısırlık tedavisi görenlerdir. Bu bireylerin dikkat etmesi gerekir ve belirtiler sonrasında hemen doktora giderek muayene olması gerekir. Mersin kadın hastalıkları uzmanı, alanında uzman çalışanları bulunan ve dış gebelik sorunlarında yardımcı olan bir yerdir. Sizler de bu rahatsızlığınız için bu adrese ulaşabilirsiniz.

Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır? Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik nasıl anlaşılır sorusu, günümüzde hamile kalan birçok kadın tarafından sorulur. Kişiler, bu belirtileri öğrenerek kendileri için önlem almak isterler. Belirtilerin nasıl anlaşılacağı ve ne olduğu konusu hakkında şu bilgileri verebiliriz.

Dış gebeliğe ait belirtiler, birçok hastalık ile benzer belirtilere sahiptir. İlk olarak bu durumlara dikkat etmeli ve benzerlik sonucunda yanlış bir kanıya kapılmamalısınız. Dış gebelik sorunu ile benzer belirtilere sahip olan durumlar şu şekildedir:

  • Düşükler yaşanması
  • Erken dönemler içerisinde geçirilen normal hamilelik durumları
  • Apandisit sorunları
  • Yumurtalık torsiyonu durumları
  • İdrar yolu üzerinde oluşan taşlar
  • Yumurtalık kistlerinde meydana gelen yırtılmalar
  • Sindirim sistemi üzerinde meydana gelen problemler
  • Çeşitli genital enfeksiyonlar

Bu gibi durumlar, dış gebelik ile benzer belirtilere sahip olup dikkat edilmesi gereken durumlardır. Peki dış gebeliğe ait olan asıl belirtiler nelerdir? Bu belirtileri de şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Karnınızın bir tarafında şiddetli ağrı hissedersiniz. Bu ağrılar, genel olarak kalıcı olarak hissedilen ağrılardır.
  • Vajina bölgesi üzerinde, normal dönemlere nazaran farklılık içeren kanamalar görülür. Bu kanamaların rengi koyu ve parlak bir kırmızı tonundadır.
  • Omzumuzun bitiş noktası ve kolumuzun başlangıcı olan omuz uçlarında ağrılar meydana gelir. Bu ağrıların neden var olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur ve genel olarak uzandığınız zamanlarda hissedilir. Eğer bu ağrıları hissederseniz çok dikkatli olmalısınız çünkü bu durumlar dış gebelik sonrasında meydana gelen iç kanamaların belirtisi olabilir.
  • İdrarınıza çıktığınızda ya da dışkınızı yaparken oluşan bağırsak ağrıları görülebilir.
  • İshal ve kusma durumları, dış gebelik sonucunda sıklıkla görülen bir diğer belirtidir.

Dış Gebelik Belirtileri Ne Zaman Başlar? Kaçıncı Haftada Bunları Hissederiz?

Yaşanan rahatsızlıklar ile beraber “dış gebelik kaçıncı haftada belli olur?” sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Hamileliğin 6. haftası, genel olarak bu belirtilerin ve ağrıların hissedildiği zaman dilimidir. Bunun yanında, dış gebelik yaşayan bazı kadınların hiçbir şekilde ağrı ve belirti hissetmediği de olur. Bu gibi durumlar sonrasında yalnızca ultrason görüntüleri ile dış gebelik tespit edilmektedir.

Dış Gebelik Tedavisi

Döllenmiş vaziyette bulunan yumurta, rahmin içerisinde değil de dışarısında kalırsa herhangi bir şekilde büyüme sağlayamaz. Hayati tehlikesi bulunan durumlar ile karşı karşıya kalmamak için dış gebeliğe ait olan dokunun çıkartılması gereklidir. Kişiler üzerinde meydana gelen durumlar ve belirtilere göre tedaviye başlanır ve bu tedaviler; ilaç, abdominal cerrahi ve laparostik cerrahi olarak farklı şekillerde gerçekleştirilir. Dış gebelik tedavisi, bu yapılan işlemler ile kısa sürede tamamlanmaktadır.

Dış Gebelik Ameliyatı

Çeşitli tedaviler arasında yer alan dış gebelik ameliyatı, uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen bir ameliyattır. Dış gebeliği tedavi etme amacı ile tercih edilen iki çeşit ameliyat bulunur. Bunlara laparoskopik ameliyat denmektedir. Bu yapılan ameliyatlar için göbek deliğine yakın bir alanda kesi yapılır. Sonrasında ise uzman doktorunuz tüp bölgesi üzerinde görüntüye erişmek için kamera lensi ile hazırlanan bir tüp kullanır.

Salpingostomi adı verilen ameliyatta dış gebelik çıkarılmaktadır. Bunun sonrasında ise tüp kendiliğinden iyileşme aşamasına bırakılır. Salpenjektomi adı verilen ameliyatta ise hem tüp hem de dış gebelik kadından çıkarılmaktadır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir