Gebelik kadın vücudunun geçirebileceği fizyolojik bir süreçtir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler cinsel ilişki sonrasında yumurta ve spermin uygun şartlarda birleşmesiyle bu isteklerini elde edebilir. Oluşan embriyo, 9 aylık bir süreç geçirir. Eğer ektopik gebelik gibi komplikasyonlar yoksa çiftler 9 ay sonra normal ya da sezaryen doğumla bebeğine kavuşur. Peki hamilelik belirtileri nelerdir? Adet kanamalarının görülmemesi ilk belirtiler arasındadır. Ancak çoğu zaman kesin bulgu vermeyebilir. Çünkü adetin olmaması patolojik hastalıklara da işaret edebilir. Endometriozis gibi endometrium tabakasının hasar görmesi ya da polikistik over sendromu gibi hastalıklarda kadınlar geç adet görebilir ya da hiç kanama yaşamayabilir.
Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?
Hamilelik belirtileri görülmeye başladığı andan itibaren basit bir kan testiyle gebelik durumu kesinleştirilebilir. Ancak beta HCG hormonunun normalden fazla olması da hamile olduğunuzu çoğu zaman göstermeyebilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı gebelik şüphesi olan kadında beta HCG hormonu yüksekliğinden sonra mutlaka ultrason ile bakılarak gebelik kesesinin görmelidir. Daha sonra aileye mutlu haber verilir. Ancak erken dönemde ultrason ile rahim içinde embriyo görülemeyebilir. İdrar veya kan testi ile kadının gebe olma ihtimali varsa birkaç hafta sonra bunun mutlaka USG ile teyit edilmesi gerekir.
Hamilelik testi erken gebelik durumlarında net bulgu vermeyebilir. Eczaneden alınan gebelik testi kitine birkaç damla idrar damlatılarak yapılan işlem negatif sonuç verse bile kadın ilerleyen zamanlarda kan testinde gebe olduğunu görebilir. Ancak anne adayları hamile olup olmadıklarını anlamak için birden fazla yönteme başvurabilir. Vücutlarında normal işleyişin değiştiğini fark edebilirler. Örneğin; adet kanaması birkaç gün gecikince gebelik testinde negatif sonuç çıkabilir. Bu sonuç ise rahimde ya da endometriumda hastalık olabileceğini işaret eder ve mutlaka uzman bir doktora muayene olunmalıdır. Adet gecikmeleri için olası patolojiler araştırılarak hastalık tedavi edilmelidir. Diğer yandan gebelik testi pozitif geldiyse bunun doğrulanması için kanda beta HCG hormon seviyelerine ve ardından uygun zamanda USG ile embriyo kesesinin görülmesine dikkat edilmelidir. Gebe olduktan sonraysa gebelik takibi yapmak doğru yöntem olur.
Hamilelik Ne Zaman Belli Olur?
Kadın adet kanamasında gecikme yaşarsa gebe olduğunu düşünebilir. Korunmasız cinsel ilişki yaşandıktan sonra yaklaşık 1 hafta içerisinde eğer şartlar uygunsa gebelik testiyle hamilelik durumu anlaşılabilir. Ancak daha sonrasında kanda beta HCG hormonunun yüksekliğini doğrulamak gerekir ve mutlaka kan testi yapılmalıdır. Menstrüasyon döngüsünün uygun aralığında yumurta ve sperm birleşmesi gerçekleştiyse gebelik meydana gelir. Oluşan embriyo rahim duvarına tutunur ve beta HCG hormon yüksekliğine sebep olur. Yalnızca korunmasız cinsel ilişkiden sonra değil korumalı ilişkilerden sonra da gebelik meydana gelebilir. Hamilelik testi en doğru sonucu cinsel ilişkiden en az 12 gün sonra verir. İdrar damlası ile yapılan gebelik kitinde sonuç pozitif ise mutlaka kan verilmeli ve beta HCG hormonuna bakılmalıdır. Yaklaşık 1 ay sonrasında ise rahim içinde tutunan embriyo kesesi net olarak görünür. Böylece kadının gebe olduğu net olarak söylenir.
Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Gebelik sabır isteyen uzun süreli bir zaman dilimidir. Yumurta ve spermin birleşmesinden sonra kadının vücudunda fizyolojik ve hormonal değişiklikler yaşanır. Kadın gebe olduğunu hamilelik belirtileri ile hissedebilir. Bu belirtiler erken ve geç dönemlerde kendini gösterir. Erken dönemlerde hormonal artıştan kaynaklı vücut ısısı artışı, baş dönmesi ve kalp hızında meydana gelen artışlar görülebilir. Geç gebelik dönemlerinde oluşan belirtiler ise vücutta yaygın ödem, mide bulantısı, halsizlik olarak sayılabilir. Erken dönem belirtileri embriyo rahime tutunduktan 15-20 gün sonra başlar. Geç gebelik belirtileri ise 1,5-2 aydan sonra vücutta kendini belli eder.
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Gebelik testi ile hamilelik durumunun henüz tam olarak tespit edilemediği durumlarda kadın vücudunda erken belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir;
- Menstrüasyon döneminin düzenli olduğu kadınlarda yumurta çatlaması, adet kanamasından 13-14 gün sonra meydana gelir. Çatlayan yumurta tüplerde sperm ile karşılaşırsa gebelik meydana gelir. Döllenme olduktan 3-4 gün sonra embriyo uterus duvarına tutunur. Bu dönemlerde hafif düzeyde lekelenme tarzında kanamaların ve ağrı kramplarının görülmesi erken gebelik belirtileri arasındadır.
- Adet gecikmesi gebeliğin en sık bilinen erken belirtilerindendir.
- Normal vücut ısısı 36,5 derecedir bu değerden yarım derece yükseklik görülmesi erken gebelik belirtileri olarak bilinir.
- Gebeliğin 8-10 haftaları arasında kadın vücudunda görülen çeşitli farklılıklar arasında kalp atışının hızlanması ve baş dönmesi de vardır.
- Östrojen ve progesteron dalgalanmalarına ek olarak duygu durum bozuklukları görülebilir.
- Sindirim sistemi sorunlarından olan şişkinlik, kabızlık, bulantı ve kusma da erken gebelik belirtileri arasındadır.
- Kan hacminin artması ve hormonal faktörlerin etkisi ile kadın yüzünde gebelik maskesi, gebelik ışıldaması denilen durumlara ek olarak akne ve sivilcelenmede artış olabilir.
En Erken Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Kadın vücudunda yumurta ve spermin döllenmesinden sonra embriyo rahim denilen uterus duvarına 3-4 gün içinde tutunur ve böylece birtakım belirtilerin ortaya çıkmasını sağlar. Sıcak basması, kalp atışlarının hızlanması, yumurta çatlaması nedeniyle hafif lekelenmelerin olması döllenmeden 1 hafta sonra görülmeye başlar. Ancak her kadın bu belirtileri göstermeyebilir. Geç gebelik belirtileri hamilelik testinden sonra ortaya çıkar. Örneğin vücutta ödemlerin görülmesi genelde gebeliğin son dönemlerinde görülür. Vücut ağırlığının artışından kaynaklı uyku ve hareket bozuklukları da yine geç belirtiler arasındadır. Geç belirtiler sıklıkla 3-4.aydan sonra meydana gelir.
Hamilelik Ne Zaman Belli Olur?
Hamilelik belirtileri kadın vücudunda hissedilebilir. Ancak kesin ve net tanı kan ya da idrar testi ile birlikte ultrasonda gebelik kesesinin görülmesiyle konur. Uzman hekimler kanda beta HCG hormon yüksekliğini saptadıktan sonra 1-1,5 ay içinde kontrol muayenesi önerir. Bu muayenede USG ile kesenin görülmesi amaçlanır. Her beta HCG yükselmesi kesin olarak kadının gebe olduğunu göstermez. Ektopik gebelik ya da çeşitli uterus anomalilerinde de beta HCG hormon yükseklikleri görülebilir. Korunmasız cinsel ilişkiden 10-12 gün sonra basit gebelik testi ile sonuçlar görülebilir.
Hamilelik Testi Ne Zaman Belli Olur?
Korunmasız cinsel ilişkiden sonra kadın gebelik testi kitine birkaç damla idrar damlatarak sonucu kısa sürede öğrenebilir. Ancak yalancı negatiflik ya da yalancı pozitiflik gibi durumlar olabileceğinden sonrasında mutlaka kan testi ile beta HCG hormon seviyelerine bakılmalıdır. Adeti geciken kadınlar genelde gebelik kiti ile birlikte hormon seviyelerini kontrol ettirmektedir. Gebelik testinde cinsel ilişkiden 10-12 gün sonra net sonuçlar görülebilir. Hormonal yükselme ise yine bu zaman aralığında kendini belli eder. Ancak gebelik kesesinin uterusta görülmesi yaklaşık 1 ay sonra gerçekleşir.
Hamilelik Bulantısı Ne Zaman Başlar?
Hiperemezis gravidarum olarak bilinen hamilelik bulantısı her kadında aynı olmamakla birlikte genelde gebeliğin 6-14. haftaları arasında görülür. Hiç bulantı yaşamayan hastalar da vardır ancak hamilelik bulantısının olması hormonal değişikliklere bağlıdır. Şiddeti her kadında farklılık gösterir. Sadece 6-14.haftalarda değil gebeliğin ilk günlerinde bile mide bulantısı yaşanabilir. Bu semptomlar sabah erken saatlerde en yüksek seviyeye ulaşırken akşam vaktinde kadınlar daha rahat hissettiklerini ifade eder. Aşırı mide bulantıları için mutlaka mersin kadın hastalıkları uzmanı yardımı alınmalı ve anormal durumlar karşısında tedavi planı başlanmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!