Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Kadınlarda genital sistem yeterli hijyen ve korunma sağlanmadığı sürece enfeksiyona açık bir ortamdır. Vajina kendi kendini sterilize edebilen bir organ olduğu gibi hijyenine dikkat edilmesi gereken hassaslıktadır. Bu şartlar sağlanmadığında kadınlarda vajinal enfeksiyon sık görülen şikayetler arasında olacaktır. Vajinal enfeksiyon etkenleri çeşitli olabilir. En sık olarak bakteriyel ve fungal etkenler göze çarpar. Bunların yanı sıra paraziter, viral enfeksiyonlar da hastalar için zorlayıcı olabilir. Hastadaki etkenin türünü, nasıl hastalık yapıcı olduğunu danışmak için Türkiye’de pek çok şehir ve Mersin kadın doğum doktor seçenekleri açısından yeterli hizmeti barındırır.

“Vajinal mantar enfeksiyonu, vajinal mantar enfeksiyonu etkenleri, vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri, vajinal mantar enfeksiyonundan kaçınmak için gerekenler” gibi başlıkları bu yazıda sizin için derledik. Ancak internet üzerinden hastalık hakkına bilgi almaktan daha etkili bir yönteme başvurabilir, bir araştırma yaparak Mersin’de en iyi kadın doğum doktoru seçeneklerinden birine muayene olabilirsiniz.

Vajinada Mantar Olması Ne Demektir?

Mantar enfeksiyonları vücudun neredeyse her bölgesinde lokalize olabilir. Vücutta tutunduğu yere göre mantarın türü ve hastalığın şiddeti değişebilir. Özellikle kadınlarda genital sisteme yerleşen mantar enfeksiyonları sık görülür ve tedavisi başarılıdır. Genital mantar enfeksiyonunun bu denli sık görülme nedeni vajinanı yapısıdır. Kadın genital organları dışarıdan iç ve dış dudaklar olarak görülen vulvanın devamında servikse giden vajinal boşlukla devam eder. Rahim ağzı denen serviks ise rahme giden mukozal alandır. En son rahim ve yumurtalıklar görülür. Vajinal açıklık ve rahim ağzı uzunlukları itibariyle erkek genital sistemine göre daha kısa ve farklı yapılardır. Ayrıca bu alan cinsel birleşme olsun ya da olmasın daima nemli ve ıslaktır. Mantarların patojen olması için yeterli bir şart olan bölgenin nemli olması durumu ise enfeksiyonu ortaya çıkarabilir. Vajinal mantarların çoğu normalde bu bölgede yaşayan ancak hastalık etkeni olmadığı sürece patojenite, yani hastalık etkisi göstermeyen yapıdadır. Vücut bu mantarları bölgede yeterli sayıda ve gereken bölgede tutamayacağı bir immün sisteme ulaşırsa vajinal mantar enfeksiyonu olması muhtemeldir. Bu konuda en iyi muayene , bilinçlendirme, tedavi ve takip hizmeti veren kadın doğum doktoru Mersin ya da farklı illerde çok farklı seçeneklerdedir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Etkenleri Nelerdir?

Mantar enfeksiyonu etkenleri çok farklı mantar türleri barındırır. Olguların neredeyse tamamına yakınında etken Candida Albicans denen mantar türüdür. Bu türün yanında tespit edilen birkaç tür daha kayıtlara geçse de hastalık Candida Albicans ile özdeşleşmiş denebilir. Vajinal mantar enfeksiyonları bu nedenle tanı konulduğunda kandidiyasiz olarak adlandırılır. Etkeni tespit etmek ve kesin olarak fungal enfeksiyon tanısı koyabilmek için bazen vajinadan alınan sürüntü örneğinin hücre kültürü ortamında çoğaltılması gerekir. Bu sayede fungal enfeksiyona özgü tedavi ve ilaçlar kullanılarak özgün tedavi sağlanır. Çünkü paraziter, bakteriyel yada viral enfeksiyonlarda farklı ilaçlar kullanılır ve ilacın etkene özgül olması tedavi basamaklarını hızlandırır. Doğru tanı ve yönlendirme için tecrübeli ve başarılı kliniklere sahip şehirlerden olan Mersin kadın doğum branşında da yeterli hizmeti sağlar.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Vajinada mantar enfeksiyonu ya da farklı bir enfektif hastalık, kendini benzer semptomlarla hissettirir. Bunu fark eden hastaların yapması gereken güvendikleri ve tecrübeli bir hekim arayışına girmeleri olacaktır. Aksi halde kendi edindiği bilgilerle kendindeki semptomları karşılaştırıp hastalığı bulmaya çalışmak, buna göre hekim kontrolü olmadan ilaç kullanımına başlamak kesinlikle doğru değildir. Çünkü fungal olduğu düşünülen bir belirti belki de bir bakteriyel enfeksiyon olabilir ve doğru tanı için laboratuvar ortamında gözlem gerekebilir. Bu nedenle belirtileri bilgi edinmek için okumak, daha sonra ivedilikle alanında başarılı bir Mersin kadın doğum doktoruna başvurmak gerekir. Hastalarda kaygıyla karşılanabilecek ve sağlıklı olandan ayırt edilecek belirtiler şöyledir:

  • Kokusuz, köpüklü, pürülan akıntı
  • İşeme sırasında ağrı
  • Genital alanda (dudaklardan görünen) kızarıklık, ağrı
  • Vajinal kaşıntı
  • Cinsel ilişki ve sürtünme sırasında yanma ve batma hissi

Bu belirtiler mantar enfeksiyonu belirtisidir. Ancak diğer hastalık etkenleriyle ayırt edilmesi için mutlaka uzmana danışmak gerekir. Hastalık cinsel yolla bulaşan hastalıklar kategorisinde değildir ama cinsel geçişle mantar enfeksiyonunun partnere geçmesi mümkündür. Hem kendi sağlığını hem de partnerinizin hastalıktan korunması adına tecrübeli ve yeterli klinik hizmeti veren bir jinekolog Mersin içinde kolayca bulunabilir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Her etkenin özgül tedavisi için doğru muayene ve tanı çok önemlidir. Bu basamaklardan sonra hastanın tedavi süreci başlar ve hastalığın boyutuna, mantar etkeninin lokalize olduğu alanın büyüklüğüne göre tedavi prosedürü değişebilir. Sadece vajen bölgesinde, kolay kontrol edilebilir olgularda tek doz fitil ya da antifungal kremler sadece bu bölgeye olmak üzere reçete edilebilir. Ancak vajen çevresinden daha geniş bir alan yayılma varsa uzun süreli oral antifungaller reçete edilebilir. Candida Albicans türü ağız çevresi, ağız içi, kasıklara da yerleşebilir. Bu durumda uzun süreli tedavi tek seçenektir. Ayrıca enfeksiyonu hekimin tavsiyelerine uyarak kısa sürede atlatmak mümkündür. Her hastalıkta olduğu gibi mantar enfeksiyonunda da güvenilir ve psikolojik olarak destek bulabileceğiniz bir doktor bulmak için Mersin jinekolog seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Tekrarlı Vajinal Mantar Enfeksiyonundan Kaçınmak İçin Neler Yapılabilir?

Hastada var olan mantar enfeksiyonunu tedavi etmek ilk hedeftir. Ancak belli hasta gruplarında bu etken tekrarlı olarak patojenite kazanabilir. Bu durumda bazı tavsiyelere dikkat edilerek tekrarlı enfeksiyondan kaçınmak mümkündür. Doktorun size verdiği reçete yanında bu tavsiyeler hem sizi hem de partnerinizi olası ikincil enfeksiyondan koruyacaktır. En iyi tedaviyi alacağınız, doğru tanı ve tedavi ile kısa sürede sağlığınıza kavuşacağınız doktoru seçmek bu noktada çok önemlidir. Bu alanda hizmet veren branş olan kadın doğum Mersin ve birçok büyükşehirde sizler için hizmettedir. Hastaların var olan enfeksiyonu atlatmak, enfeksiyonun yayılmasını önlemek, enfekte olmadan önce verilen tavsiyelere uyarak sağlıklı yaşamına devam etmesi için basit önlemler vardır:

  • Cinsel ilişkide kondom kullanarak partnerinize etkenin geçişini önleyebilirsiniz.
  • Bölgeyi daima temiz ve yeterli kurulukta tutmalısınız. Aksi halde kirli ve nemli alanlar mantarlar için en iyi kültür yeridir.
  • Pamuklu ve rahat iç çamaşırlar tercih etmelisiniz.
  • Temizlenme işleminin vajinadan anal bölgeye doğru yapmak patojenlerin geçişini azaltır.
  • Mensturasyon döneminde vajina enfeksiyona açık olduğu için bu dönemde cinsel ilişkiden kaçınmalısınız.
  • Vajinal bölgeyi bu alana özgü üretilen pH derecesine sahip özel temizleyiciler ile temizlemelisiniz.
  • Havuz, hamam gibi hijyenik olmayan toplu kullanım alanları bu etken için taşıyıcı olabilir. Özellikle hastalık süresinde bu alanlarda kaçınmalısınız.
  • Vajinal duşun hem hastalık döneminde hem de sağlıklıyken yapılmaması tavsiye edilir. Vajina kendi florasın koruyabilen, özgül pH derecesinde bir ortamdır ve vajinal duş bu optimum şartları bozabilir.
  • Diyabet, obezite gibi yan hastalıklar da mantar enfeksiyonu için gereken ortamı oluşturabilir. Bunların kontrolü de hastalığın tekrarının önlenmesi için gerekir.  

Mantar enfeksiyonu ya da farklı etken kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde alternatif tıp seçeneklerine başvurmak yerine önce doktor kontrolü doğru olandır. Bu konuda yeterli bilgiyi Mersin kadın hastalıkları uzmanı seçenekleri arasından bulabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir