Smear Testi Nedir?
Smear testi, öncelikle rahim ağzı kanseri olmak üzere, rahim ağzında oluşan hücresel düzensizlik ve kanser belirtisi enfeksiyonlarında kullanılmaktadır. Bu test ile hücresel bozukluklar daha erken tespit edilerek rahim ve rahim ağzı kanseri riski kolayca kontrol altına alınabilir. Rahim ağzı kanseri kadınlarda görülen en çok kanser çeşidi olarak bilinmektedir.
Hastalık sıklıkla etken yaşta cinsel ilişkiye başlamak, HPV enfeksiyonu, A vitamini düzeyi ve birçok partner gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla test yaptırmak rahim ağzı kanserini taramaya yönelik büyük rol taşımaktadır. Mersin smear testi oldukça basit ve ağrısız bir işlemdir. Serviks bölgesinden fırça yardımı ile sürüntünün alınmasıyla hücre örnekleri toplanır ve test gerçekleştirilir. Daha sonra alınan örnek patolog tarafından mikroskop aracı ile herhangi bir anormal gelişimin olup olmadığı incelenmektedir.
Testin pozitif sonuçlanması durumunda kadın doğum uzmanı hastadan HPV testi ya da kolposkopi istemektedir. Bu test adet döneminde yapılmamakta, en uygun zamanı ise adetten 10-20 gün sonrasıdır. Bu testin asıl hedefi olası bir kanser saptaması değil, kanser olmayan fakat kansere dönüşüm olasılığı olan prekanseröz lezyonları yakalamaktadır. Smear alınmadan önce 48 saat içerisinde herhangi bir cinsel ilişki kurulmamış olması ve vajinanın yıkanmaması gerekmektedir.
Smear Testi Neden Yapılır?
Mersin smear testi, rahim ağzı ve rahim içi zarı bölgesinde meydana gelen anormal hücrelerin olup olmadığını veya var ise hangi evrede olduğunu öğrenmek için uygulanır. Fakat smear testi yalnızca kanser ile ilgili değildir. Rahim ağzı kanseri gibi ciddi bir rahatsızlığın etken tanısında büyük önem taşısa da enfeksiyonel hastalıkların rahimde yol açtığı değişikliklerinin tanısında da kullanılmaktadır.
Bu test, kanser öncüsü hücrelerin erken dönemde belirlenmesi ve hastanın sağlık durumuna bağlı kısa sürede tedavi edilmesini sağlamaktadır. Yapılan erken tanı ile beraber, kanser dokularının ilerlemesi engellenerek tedavi uygulanır. Erken tanı sayesinde hastalar, rahim ağzı kanserinin etkilerinden korunabilir ve kendilerine uygun tedavi yöntemleri ile sağlıklarına kavuşurlar. Ayrıca sonucun çıkma süreci yaptırdığınız yere göre değişkenlik göstermektedir.
Rahim Ağzı Kanseri ve Öncü Lezyonlar İçin Risk Faktörleri
- Erken ilk cinsel deneyim
- Sigara kullanımı
- Düşük eğitim düzeyinin olması
- Uzun süreli doğum kontrol hapı kullanma
- Sebze ve meyve besininden düşük beslenme
- Aşırı kilo
- Bağışıklık sistem yetersizliği
- HIV enfeksiyonu
- Anne veya aile içerisinde kız kardeşte serviks kanseri olması
- Rutin bir şekilde smear testi yaptırmama
- Cinsel yol aracılığıyla bulaşan Herpes virüs ve HPV hikayesi olması
- İleri yaş
- Irk (siyahilerde risk daha fazla)
- Asya Afrika ve Latin Amerika kökeni
- Erken ilk gebelik yaşı
- Birden fazla gebelik yaşamış olmak
- Folik asit, A vitamini ve C vitamininden eksik diyet
- Bireyin kendisinin veya eşinin çok fazla seksüel partnerinin olması
- Genital siğil
- Kötü genital bakım
Smear Testi Yapılmaya Ne Zaman Başlanmalı?
Smear testi ilk cinsel deneyiminden 3 yıl sonra veya 21 yaşından sonra yapılmaya başlanmalıdır. 30 yaş aralığından küçük kadınlar senede bir defa smear yapmalıdır. 30 yaşından büyük kadınlara ise 3 defa ardışık smear sonucu negatif ise 2 veya 3 senede bir smear testi tekrarlanmalıdır. Fakat HIV pozitif görünenler, bağışıklık sistemi eksik olanlar, östrojen kullananlar, organ transplantasyonu yapılanlarda tarama sıklığı arttırılmalıdır.
Smear testi bir tarama testi olduğundan dolayı şüpheli sonuç geldiğinde kolposkopi, biyopsi ve servikal kürtaj gerekebilmektedir. Rahim ağzı kanseri ise genellikle ortalama 35-55 yaş arasında görülmektedir. Bununla birlikte 20 yaş altı kadınlarda görülmesi nadirdir.
Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve ilgili içeriğimizi izleyebilirsiniz:
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!