HPV Nedir?
HPV nedir? şeklindeki sorular internetin yaygınlaşmasıyla birlikte insanlar tarafından oldukça merak edilmektedir. HPV, yani İnsan Papilloma Virüsü, ciltte ve mukozal yüzeylerde enfeksiyona neden olan bir virüs türü olarak bilinmektedir. En yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biri olan HPV’nin 200’den fazla farklı tipinin bulunduğu bilinmektedir. Bu türlerden bazıları genellikle zararsızdır ve siğillere yol açarken, bazıları ise rahim ağzı, penis ve boğaz kanseri riskini artırabilir.
Her ne kadar cinsel ilişkide kondom kullanımıyla HPV bulaşma riski büyük oranda azaltabilse de tamamen önlenemez. Öte yandan, HPV enfeksiyonu çoğu zaman bağışıklık sistemi tarafından birkaç yıl içinde temizlenir, ancak kalıcı enfeksiyonlar kanser riskini büyük ölçüde artırmaktadır.
HPV Belirtileri
HPV (İnsan Papilloma Virüsü) enfeksiyonu genellikle belirti vermeden ilerleyebilir. Ancak bazı kişilerde enfeksiyonun tipi ve vücudun etkilenen bölgesine göre farklı HPV belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, HPV’nin düşük riskli türleri, bazı durumlarda özel bölgelerde genital siğil sorunlarına neden olabilmektedir. Söz konusu HPV siğil türleri cilde yakın bir renk tonunda, küçük ve kabarık yapıda olabilmektedir. Aynı zamanda, bazı durumlar dahilinde kaşıntı veya rahatsızlık hissi yaratabilseler de genellikle ağrısızdır.
Bunun yanı sıra, HPV belirtileri erkek hastalar açısından, eller, ayaklar, yüz ve vücudun diğer bölgelerinde de siğil oluşumuna yol açabilmektedir. El ve ayaklardaki siğiller genellikle ağrısız olsa da, ayak altındakiler basınca bağlı olarak ağrılı olabilmektedir.
Yüksek riskli HPV türleri ise kanser gelişimine yol açabilir, ancak bu süreç genellikle uzun yıllar almaktadır. Örneğin, rahim ağzı kanserinin erken döneminde çoğunlukla belirti görülmemektedir. Ancak kadınlarda HPV virüsünün ileri aşamalarında, rahim ağzı kanserine bağlı olarak vajinada adet döngüsü dışında kanama, pelvik ağrı ve idrar veya bağırsak hareketlerinde değişiklikler gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
HPV Nasıl Bulaşır?
İnsan Papilloma Virüsü enfeksiyonunun en yaygın bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Vajinal, anal veya oral ilişki yoluyla virüs kolayca insandan insana bulaşabilmektedir. Öte yandan, cinsel birleşme olmasa bile cilt teması ile de HPV bulaşabilmektedir. Örneğin, genital bölgeye yönelik cilt teması, virüsün yayılması için yeterli olabilen durumlardandır.
HPV’nin sadece cinsel yolla değil, enfekte cilt veya mukozayla doğrudan temas yoluyla da bulaşabildiği durumlar vardır. Örneğin, el ve ayakta görülen siğiller temas yoluyla başka bölgelere ya da kişilere kolayca geçebilir. Enfekte olmuş bir kişinin kullandığı havlu veya kıyafet gibi kişisel eşyaların paylaşılması da virüsün bulaşmasına yol açabilir. Ancak bu durum, cinsel temasla bulaşma kadar yaygın bir bulaşma yolu değildir. Aynı zamanda, HPV enfeksiyonu olan annelerden normal doğum veya diğer doğumlar sırasında bebeklerine de virüs geçebilmesi mümkündür. Bu durumda bebekte daha çok solunum yollarında siğiller oluşmakta ve bu duruma “juvenil laringeal papillomatozis” denmektedir.
HPV Nasıl Tedavi Edilir ?
HPV Tedavisi aşamasına geçmeden önce insanlar arasında en merak edilen konu olan HPV testi nedir? ve HPV testi nasıl yapılır? sorularına cevap bulmaya çalışalım. HPV testi, genellikle rahim ağzından alınan sürüntü örneği ile gerçekleştirilir ve çoğunlukla smear testi ile birlikte uygulanmaktadır. Dolayısıyla HPV şüphesi bulunduğu durumlarda kadınlar için bir kadın hastalıkları uzmanına başvurulması önerilmektedir. Örneğin, Mersin kadın doğum doktoru Op. Dr. Özgü Keskin Yılmaz ile iletişime geçerek sürecin detaylı bir şekilde yönetilmesini sağlayabilirsiniz. Erkek hastalar için ise hastanelerin Üroloji bölümlerine danışılması önerilmektedir.
HPV için kalıcı bir tedavi yoktur, ancak virüsün neden olduğu belirtileri ve hastalıkları yönetmek mümkündür. HPV’nin neden olduğu siğiller veya kanser öncesi hücresel değişiklikler tedavi edilebilir niteliktedir. Siğiller için eczanelerde reçeteli ya da reçetesiz satılabilen bazı kremler ve solüsyonlar vardır. Bu ilaçlar yardımıyla siğillerin küçülmesine veya kaybolmasına sebep olmak mümkündür. Öte yandan, siğil, sıvı nitrojenle dondurularak da yok edilir ve bu işleme kriyoterapi denmektedir.
Peki, HPV aşısı nedir? HPV aşıları, HPV enfeksiyonlarını ve HPV’ye bağlı siğil ve kanser gelişimini önlemek için etkili olmaktadır. HPV aşısı, virüsle henüz enfekte olmamış kişilerde en etkili şekilde koruma sağlar ve özellikle genç yaşlarda yapılması önerilmektedir.
HPV’yi Vücuttan Atmak için Nasıl Beslenilmeli?
Hastaları düşündüren bir diğer konu ise kadın ve erkeklerde HPV vücuttan atılır mı? hususu olmaktadır. HPV’yi doğrudan vücuttan atan bir diyet olmasa da, bağışıklık sistemini güçlendirmek HPV’nin vücuttan temizlenmesine yardımcı olabilmektedir. Sağlıklı bir beslenme ile vücudun güçlü kalması desteklenerek virüsle savaşma sürecine katkı sağlanmaktadır. Özellikle C ve D vitaminiyle zengin besinlerin tüketilmesi ve prebiyotik/probiyotik kullanımı ile vücut direncinin artırılması mümkündür.
HPV Tip 16-18 Kaç Ayda Vücuttan Atılır?
HPV virüs türleri arasında en sık rastlananlar HPV-6 ve HPV-11 olsa da, bazı hastalarda yüksek risk grubuna giren diğer türler de bulunabilir. Rahim ağzı kanseriyle doğrudan bağlantılı olan HPV-16 ve HPV-18 türleri ise riskli kategoride değerlendirilmektedir.
HPV-16 ve HPV-18 tiplerine sahip olan kişilerin bu virüsü vücutlarından atma süreci, diğer virüs türlerine sahip bireylere göre daha yavaş ilerlemektedir. Lakin, HPV-16 ve HPV-18 taşıyanların %45’nin genellikle bir yıl içinde virüsten kurtulduğu bilinmektedir. Ancak, kişi virüsü taşıdığını bilmese de virüs, çoğunlukla 36-39 ay içinde %85, 43-44 ay içinde ise %92 oranında vücuttan temizlenmektedir.
HPV’nin Vücuttan Temizlenmesi Hızlandırılabilir mi?
HPV’nin vücuttan temizlenme sürecine doğrudan müdahale edilemese de bazı faktörler bu süreci hızlandırabilir. İnsan Papilloma Virüsü’nün atılmasında en önemli adımlardan biri, HPV taşıyıcısı bir bireyle cinsel ilişkiye girerken prezervatif kullanmaktır. Ayrıca, genital bölgede ya da çevresinde ortaya çıkan siğil lezyonları varsa, bunların tedavi edilmesi de önemlidir.
HPV’nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki kılların ağda, jilet veya tüy dökücü kremlerle tamamen alınmaması önemlidir. Genital bölgedeki kılların temizlenmesi, virüsün vücuttan uzaklaştırılmasını zorlaştırabilir ve tekrar tekrar ortaya çıkmasına yol açabilir.
HPV’nin Vücuttan Atılmasını Destekleyen Bitkisel Takviyeler Var mı?
HPV’nin vücuttan atılmasını doğrudan sağlayan bir bitkisel takviye olmamakla birlikte, bazı bitkisel takviyeler bağışıklık sistemini destekleyerek HPV’nin etkilerini azaltmaya ve vücudun virüsle savaşma gücünü artırmaya yardımcı olabilir.
Bitkisel takviyeler bağışıklığı destekleyici özellikte olsa da tek başına tedavi edici değillerdir. Özellikle kronik hastalığı olan veya ilaç kullanan bireyler için, bu takviyelerin kullanımı öncesinde bir doktora danışılması gerekmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
HPV vücuttan tamamen silinir mi?
İnsan Papilloma Virüsü çoğu kişide bağışıklık sistemi tarafından zamanla vücuttan temizlenebilir, ancak tamamen silinmesi her zaman garanti değildir.
HPV ne kadar süre vücutta kalır?
HPV enfeksiyonunun vücutta kalma süresi kişiden kişiye değişebilmektedir. Çoğu durumda, HPV enfeksiyonu vücutta birkaç ay ile birkaç yıl arasında kalabilir, ancak bazı durumlarda virüs daha uzun süre vücutta sessiz bir şekilde varlığını sürdürebilir.
HPVli biri ilişkiye girebilir mi?
HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğundan, enfekte kişiyle cinsel ilişkiye giren birinin HPV’yi kapma riski vardır. Dolayısıyla, cinsel ilişki sırasında fazla temastan kaçınılmalı ve kondom kullanımına dikkat edilmelidir.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!