Doğum Kontrol Hapı Kullanımı

Günümüzde birçok insan doğum kontrol hapı kullanmaktadır. Bununla beraber de “doğum kontrol hapı ne zaman korumaya başlar?” sorusunun sorulduğu görülür. Bu soruya cevap vermeden önce gelin beraber doğum kontrol haplarının ne olduğunu konusuna göz gezdirelim.

Günümüzde sorulmakta olan bir diğer önemli soru ise “doğum kontrol hapı ne işe yarar?” sorusudur. Doğum kontrol hapları, kadınlar tarafından kullanılan haplardır. Cinsel ilişki sırasında herhangi bir korunma sağlanmasa dahi bu ilaçlar sayesinde gebelik oluşumu büyük oranda engellenmektedir. Bu haplar kendi içerisinde östrojen, progestojen birleşimini ya da sadece progesteron adı verilen hormonu içerir. Hapın yapısında yer alan hormonlar, sentetik düzeyde bulunan hormonlardır ve kadın üzerinde üretilmekte olan doğal formlar ile aynı işlevi gösterir. Doğum kontrol adı verilen haplar, yalnızca gebelik durumlarının önlenmesi için kullanılmaz. Bunun yanında, adet dönemi içerisinde meydana gelen sorunların tedavisi için de sık sık başvurulur.

Doğum Kontrol Haplarına Ait Çeşitler Nelerdir?

Bu haplar, kullanımlara bağlı olarak farklı çeşitlerde meydana getirilir. Kişilerin kullanım amaçları ve şekilleri, bu hapın içeriğine bağlı olarak farklılıkların oluşmasına sebep olur. Kullanılmakta olan doğum kontrol hapı çeşitleri ikiye ayrılır ve şu şekilde açıklanabilir:

  • Kombine Doğum Kontrol Hapları:

Aile planlaması aşamasında fazlası ile kullanılan haplardır. Östrojen ve progesteron hormonlarını yapısında bulunduran bu haplar, multifazik ve monofazik olarak iki farklı gruba ayrılır. Monofazik doğum kontrol haplar, 21 adet tabletten meydana gelir ve kullanım sırasında kolaylık sağlanması için hapların üzerinde kullanım günleri yer alır. Multifazik haplar ise 30 adet tabletten üretilir. Bu ilaçlar belirli bir sıra halinde alınması gereken ilaçlardır ve bu sıralar ilaç üzerinde belirtilir.

  • Acil Kontrasepsiyon:

Cinsel ilişki sırasında herhangi bir engel alınmamış, korunulma yapılmamışsa ve gebelik durumu yaşanmak istemiyorsa bu haplar kullanılır. Bu tür haplar, gebelik durumunun yaşanması ile beraber herhangi bir işleve sahip olmayan haplardır. Halk arasında bilinen ve diğer adı da ertesi gün hapı olan acil kontrasepsiyonlar, düzenli olarak değil yalnızca cinsel ilişki sonrasında kullanılan haplardır. Cinsel ilişki yaşandıktan hemen sonra bu hapların alınması gerekir. Eğer cinsel ilişkinin üzerinden 72 saatlik bir zaman süreci geçer ve bu haplar alınmazsa, gebeliğin meydana gelebilme şansı bulunur.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Doğum kontrol hapları, konvaksiyonel paketleme olarak alınan haplardır. Bu haplarda eskisi bittiği zaman yeni bir pakete başlanması gerekir. Düzenli olarak kullanım yapılacağı zaman bu şekilde kullanılmalıdır.

Düzenli bir kullanım değil yalnızca tek kullanımlık olarak gebe kalmamak amacı ile alınacaksa, korunmasız cinsel ilişkinin yaşanması ile beraber 72 saat geçmeden alınması gerekmektedir. Aksi takdirde 72 saat sonrasında alınan haplar işe yaramayabilir ve kişilerin gebe kalması durumu ortaya çıkar.  Korunma yöntemleri arasında yer alan bu haplar ile cinsel ilişki sonrasında gebelik durumunun önlenmesini sağlayabilirsiniz.

Doğum Kontrol Hapı ile Koruma Ne Zaman Başlar?

Doğum kontrol hapı olarak bilinen haplar, adet döneminin başlamasından sonra kullanılmaya başlanır ve anında koruma sağlar. Bu hapları almaya başlamanız ile koruma hemen başlamaktadır. Bununla beraber, hapların bırakılması ile beraber de hemen normal yaşantıya dönülür.

Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri

Doğum kontrol hapları, gebeliği önlemek ve bunun gibi birçok farklı avantajlara sahip olan bir hap türüdür. Bu avantajların yanında kişiler üzerinde görülen yan etkilerde bulunur. Doğum kontrol hapı yan etkileri olarak etkileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adetler arasında lekelenme tarzında kanamalar meydana gelmektedir. Bu kanama görülme durumları, genel olarak haplara başlandıktan sonraki ilk 3 aylık süreç içerisinde görülmektedir. Düzenli olarak kullanım yapılması ile beraber genel olarak 3 aylık süreç sonrasında bu durumlar son bulacaktır.
  • Bulantı durumları, doğum kontrol haplarının yan etkilerinden birisidir. Özellikle de bu hapları ilk defa kullanıyorsanız bu durum ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Bulantı yaşamak istemiyorsanız, bir miktar yemek ile bu hapları almayı deneyebilirsiniz. Bununla beraber, yaşanan bulantılar birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçecektir.
  • Doğum kontrol hapları, memelerin normale nazaran biraz daha fazla büyümesine ve hassas olmasına neden olabilir. Görülen bu durumlar, ilacın kullanımından birkaç hafta sonra görülmeyecektir. Oluşan hassasiyet ve büyümeler ile beraber el ile hissettiğiniz kitleler oluşursa, bu oluşumdan sonra doktorunuza görünmekte fayda vardır.
  • Doğum kontrol hapları, içerisindeki yapı sebebi ile bazı kişilerde baş ağrısının yaşanmasına neden olabilir. Eğer baş ağrınız geçmez ve uzun süre devam ederse, bir doktora başvurarak muayene olabilirsiniz.
  • Doğum kontrol haplarının kullanımı, bazı kadınlar üzerinde ani duygu değişimlerinin var olmasına sebep olur. Bu durumlar, özellikle de geçmişinde depresyon ilacı kullanılanlarda görülür.
  • Doğum kontrol haplarının kullanımı ile beraber bazı kişilerde adet durumunun sekmesi görülebilmektedir. Bu durumlar yaşanırsa eğer yapılması gereken tek şey gebelik durumunun var olup olmadığına dair bir kontrol sağlanmasıdır. Bunun dışında herhangi bir kontrol gerekmez.
  • Hapların kullanımı ile beraber kişiler üzerinde cinsel isteksizlikler meydana gelebilir. Eğer bu cinsel isteksizlikler sürekli oluşuyor ise, kadınların farklı bir tedavi yöntemi seçmesi gerekebilir. Bu durum hakkında karar verecek olan kişi yine uzman doktorunuzdur. Yaşadığınız durumlar sonrasında doktorunuza danışabilir, durumunuzu anlatabilir ve yeni bir çözüm yolu isteyebilirsiniz. Uzmanlar, bu cinsel isteksizlik sonrasında durumunuza göre yeni bir tedavi planı ortaya koyacaktır.

Doğum Kontrol Hapı Adeti Keser mi?

Doğum kontrol hapı kullanan kişilerde, adet döngülerinin sektiği durumu görülebilmektedir. Bu durumlar, adeti direkt olarak kesmez, yalnızca belli bir süre gecikmesini sağlar. Kişiler, yaşanan sekme durumları sonrasında bir doktora görünerek gebelik kontrolü yaptırmalıdır. Bu kontrol dışında herhangi bir olumsuz durum yaşanmaz ve adet döneminin normale dönmesi beklenir.

Doğum kontrol hapı adeti keser mi sorusunun cevabını merak ediyorsanız eğer, evet doğum kontrol hapları adeti kesmektedir. Ancak bunlar, kısa süreli olarak gerçekleşen kesintilerdir. Bu sebepten dolayı da büyük bir önlemin alınmasına gerek duyulmaz.

 

Daha detaylı bilgi almak için Mersin’de bulunan kliniğimizden randevu alabilirsiniz.  Mersin kadın doğum uzmanı için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir