Kan Uyuşmazlığı Nedir?
Evlilikte kan uyuşmazlığı, eşlerin kan grupları arasında uygunsuzluk durumu olmasına verilen isimdir. A, B, AB ve 0 olmak üzere 4 farklı kan grubu türü bulunmaktadır. Buna ek olarak hepsinin kendi içinde yer alan RH değeri vardır. Bu da pozitif ya da negatif olma durumunu belirlemektedir. Uyuşmazlık ise çoğunlukla kadının RH negatif olduğu erkeğin ise RH pozitif olduğu senaryolarda ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumda bebeğin RH değeri negatif olursa bazı riskler ortaya çıkmaktadır. Çünkü gebelik esnasında anne vücudunda tepki olarak antikor üretimi gerçekleşmeye başlamaktadır. Dolayısıyla gebelik ve doğumda bebekte başta anemi olmak üzere farklı birçok rahatsızlık yaşanma olasılığı artış göstermektedir.
Kan Uyuşmazlığı Neden Olur?
Günümüzde evlenmek isteyen çiftlerden öncelikle sağlık raporu talep edilmektedir. Bu sayede kan testi de yapılmış olur. Eğer kan uyuşmazlığı tespit edilirse gebelik durumunda risk oluşmaması için kadın doğum doktoruna bu durum çift tarafından bildirilmelidir. Böylece gereken tedavi uygulanabilecek ve bebeğin sağlıklı bir şekilde doğması mümkün olacaktır. Her ne kadar raporlarda bu durum ortaya çıksa da evliliğe engel bir durum söz konusu değildir. Sadece çocuk sahibi olma kararı verildiğinde gerekli özenin gösterilmesi yeterli olmaktadır. Bunların yanı sıra kan uyuşmazlığı genetik yatkınlık gösteren bir problem türüdür. Böyle bir hastalıkla normal doğum veya diğer doğum yöntemleri ile doğan çocuk büyüyüp evlendiğinde kendi bebeğinde de benzer durumun yaşanma ihtimali oldukça yüksek oluyor.
Evlilikte kan uyuşmazlığı olması halinde genellikle ilk hamilelikte bir sorun yaşanması beklenmemektedir. Bu sorun daha çok diğer gebeliklerde ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı ebeveynlerin bu konuda son derece hassas davranması gereklidir. Kan uyuşmazlığı testinin yapıldığı bölüm hematoloji ve iç Hastalıkları şeklindedir. Hamile olunduğu anlaşıldığı andan itibaren kadın doğum uzmanı da dâhil olmak üzere kontrollere düzenli olarak gidilmesi tavsiye edilmektedir. Uyuşmazlık tespit edilen gebeliklere 5. ve 7. ay çok daha önemli hale gelmektedir. Doktorlar çoğunlukla tedaviyi sağlarken iğne yapılmasını tercih etmektedir. Bu iğnenin ismi ise RH immunoglobulin şeklinde geçmektedir. Uygulandığında annenin oluşturduğu antikorlar durdurulabilmektedir. Böylelikle bebekte ortaya çıkabilecek ve çok tehlikeli seviyelere gelebilen anemi riski önlenmiş olmaktadır.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!