vajinal muayene

Jinekolojik Muayene Nedir?

Herhangi bir hastalık belirtisi olsun ya da olmasın, özellikle üreme olgunluğuna gelmiş kadınlarda genital muayenelerin yapılması gereklidir. Uzman bir jinekolog tarafından yapılan bu muayenelere vajinal ya da jinekolojik muayene denir. Kadınlarda ürogenital organ ve fonksiyonların değerlendirilmesi, varsa bir patolojinin ortaya çıkarılması, hastanın gebelik planının yapılması için jinekolojik muayeneler oldukça önemlidir. Her hastanın fizyolojik durumu ve şikâyetleri farklı olduğundan bu muayeneler hekim ve hastanın birlikte kararı ile planlanmalıdır. Herhangi bir şikâyeti olmasa da cinsel olarak aktif olan bireylerin yılda 1 defa vajinal muayene olması önerilir. Bu yazıda hastaların çekinceyle yaklaştığı “jinekolojik muayene ne demek ve nasıl yapılır” konularına değindik.

Jinekolojik Muayene (Vajinal Muayene) Nedir?

Kadınlardaki ürogenital sistem yapısı erkeklerden daha karmaşık olduğundan düzenli jinekolojik muayene çok önemlidir. Genellikle bireyler bir hastalık belirtisi olmadan bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmak istemezler. Ancak dünya üzerinde prevalansı ve erken teşhis oranı yüksek olan rahim ağzı kanseri başta olmak üzere pek çok hastalığın erken teşhisi bu muayenelerin düzenli olması sayesinde yapılır.

Jinekolojik muayene olması gereken kadınlar endişe ile bu durumun etkilerini düşünüp “jinekolojik muayene nasıl yapılır?” sorusunu başka hastalara sormak isterler. Ancak vajinal muayenede hekim hastanın canını acıtmadan ve hastanın durumunu göz önüne alarak muayeneyi gerçekleştirir. Ayrıca her hastanın muayene ve tedavi süreci farklı olduğundan endişe ve önyargı ile vajinal muayeneye yaklaşılması durumunda hastalar daha strese girebilirler. Öncelikle bilinmelidir ki hekim ve hasta arasında konuşulanlar hasta istemediği sürece yakını ile bile paylaşılmaz. Bu nedenle hastalardan istenen, hekime doğru bilgilendirme yapmaktır. Bu sayede tam ve doğru muayene gerçekleştirilebilir.

Jinekolojik Muayene (Vajinal Muayene) Nasıl Yapılır?

Hastanın durumuna göre muayene hekim tarafından planlanır. Cinsel ilişki yaşamış ve cinsel olarak aktif hastalardan belden aşağısındaki kıyafet ve çamaşırları çıkarması istenir. Hasta bir örtü ile muayene koltuğuna oturur. Halk arasında “çatal” olarak adlandırılan, hastanın doğru pozisyonda olmasını sağlayan bu koltuk hekimin doğru açıda görüntüleme yapması için gerekir.

Rahim ağzı ve rahmi görüntülemek, elle muayene yapmak ya da örnek almak için hekim spekulum denen bir alet kullanabilir. Bu alet rahim ağzını açmaya ve inceleme yapmak için yeterli alan oluşturmaya yarar. Hastada herhangi bir miyom, kist, enfeksiyon durumunda patolojinin gözlenmesi için bu araçtan yardım alınır. Hastalar korkuyla yaklaşsa da yapılan muayene acı vermekle birlikte cinsel ilişki sırasındaki penetrasyondaki baskıdan fazlası hissedilmez.

Transvajinal ultrason denen vajinal ultrason ile görüntüleme bu hastalarda tercih edilendir. Steril şekilde yapılan uygulama ile ultrason başlığı rahim ağzındaki ve rahim içi görüntüleme için en konforlu seçenektir. Herhangi bir patolojiden şüphelenilirse hekim spekulum ile vajinal açıklıktan bir sürüntü örneği alabilir. Bir çubuk yardımıyla vajinal akıntıdan örnek alma işlemi birkaç saniye sürdüğü için hastaya için herhangi acı ve ağrı yaşatmaz.

Cinsel ilişki geçmişi olmayan hastalarda karın üzerinden yapılan ultrason ile görüntüleme tercih edilir. Bu yöntemde mesanenin genişlemesi ve rahmin daha iyi bir açıdan görülmesi için idrara çıkılmadan muayene olması tavsiye edilir. Genital organ muayenesi için hastanın hymen dokusuna zarar verilmemesi ve en konforlu muayene için bazı durumlarda rektumdan elle muayene yapılabilir. Bu sayede genital organların muayenesi yapılır.

Jinekolojik Muayene (Vajinal Muayene) Ne Zaman Yapılır?

Vajinal muayenenin yapılması için hastalarda kesin bir yaş gerekliliği ya da şartı yoktur. Ancak üreme olgunluğuna erişmiş hastalardan başlanarak tüm kadınlarda yılda 1 defa uzman bir jinekoloğa muayene olması önerilir. Bu nedenle “jinekolojik muayene hangi durumlarda yapılır?” sorusuna gerek kalmadan ergenliğe girmiş olan her kadına yapılan muayene, erken teşhis ve tedavi için hayat kurtarıcı olabilir.

20-21 yaş gibi cinsel aktifliğin olduğu ya da olmayan başlandığı yaşlardan menopoza kadar süreçte hastalar sağlıklı yaşamına devam etse de düzenli muayene koruyucudur. Özellikle vajinal ya da rahim ağzı enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmaların dokuya yerleşip patoloji oluşturması 10-15 yılı bulabilir. Bu süreçte sessiz bir kuluçka döneminde hasta herhangi bir belirti hissetmeyebilir. Ancak düzenli muayeneler sayesinde uzman bir hekim gözüyle ayırt edilecek patolojiler hastalar için kurtarıcı olabilir. Bu nedenle hastaların jinekolojik muayeneden endişe duymadan, hekim ve hasta gizliliğinden emin olarak, hekimin hastanın konforunu önceliğe alarak tedavi yapacağını bilerek muayene konusunda tereddüt etmemeleri tavsiye edilir.

Jinekolojik Muayene (Vajinal Muayene) Hangi Durumlarda Yapılır?

Düzenli vajinal muayene, herhangi bir hastalık şartı olmadan yapılması gerekendir. Muayenede hastalar için herhangi bir acı, kramp, ağrı, komplikasyon riski bulunmaz. Bazı hastalar “jinekolojik muayene sonrası kanama neden olur?” şeklinde sorular sorabilir. Ancak spekulum da dahil olmak üzere jinekolojik muayeneler herhangi bir kanama ya da komplikasyon yaratmaz. Vajina esnek ve genişleyen bir organdır. Bu nedenle muayene risk oluşturmasa da her hastanın vücudu farklıdır. Bu nedenle bazı hastalarda pembe lekelenme olabilir. Anormal kanamalar muayene kaynaklı olmamakla birlikte bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle aşağıdaki durumlarda uzman bir hekime danışılması gerekir:

  • Vajinal kuruluk
  • Vajinada anormal renkte ve kokuda akıntı
  • Adet arası anormal kanamalar
  • Ağrı ve kramplar
  • Vajinal kaşıntı
  • Elle hissedilen ağrılı/ağrısız kitleler
  • Ağrılı cinsel ilişki
  • Cinsel ilişki sonrası kanama

Bu durumlar kadınlarda jinekolojik muayeneyi gerektirecek durumlar arasında en sık görülen şikayetlerdir. Hasta herhangi bir ciddi komplikasyon oluşmasını beklemeden ve “jinekolojik muayene ne zaman yapılır?” şeklinde net bir zaman aramadan belirtileri görüyorsa uzman bir hekime danışmalıdır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir