Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

Anne olmak birçok kadının isteği olabilir ve bu karardan önce kişinin partneriyle gebelik planı yapması gerekir. Gebelik, gebe kalmadan öncesi ve doğumdan sonrasına kadar süren, rutinlerle devam eden bir dönemdir. Gebelik planı sadece annede pozitif gebelik testlerinin verildiği süreçle başlamaz. Çocuk yapma kararı veren çiftler ilişki öncesinde de kendi inisiyatifiyle sağlık kontrollerini ve bazı genetik testlerini yaptırmalıdırlar. Ayrıca gebelik sürecinde annenin kendisinin ve bebeğinin sağlığını düzenli takip etmesi sağlıklı bir hamilelik süreci için kaçınılmazdır. Bu konuda uzman kadın hastalıkları ve doğum doktorları hastanın takibini yapıp gebe ile birebir iletişimde olmalıdır. Öncelikle annenin bu süreci kolay atlatması adına güven duyduğu bir hekim ile iletişimde olması önemlidir. Mersin kadın doğum doktoru seçenekleri arasında en iyilerini barındıran şehirlerden biridir. Anne ve bebek sağlığı, kontrollü gebelik ile ilgili tüm soruların yöneltilebileceği hekime karar vermeden önce iyice araştırma yapılması önerilendir.

Gebelik Takibi Nedir?

Annede yapılan pozitif test verilerine göre gebelik tanısı konulduğu andan itibaren yani ilk 3 aydan sonra gebelik takibinin yapılması gerekir. Bu süreçte, yani 40 haftalık gebelik sürecinde rutin kontroller yapılarak sağlıklı bir gebelik süreci geçirilmesi hastalar için ilk gerekliliktir. Bu kontroller ve takipler sırasında doktor ile birlikte yardımcı sağlık personelleri de (ebe, hemşire, doğum koçu vs.) katkı sağlayabilir. Annenin gebeliğinde yapılan biyokimya testleri, görüntüleme yöntemleri, gerektiği durumlarda genetik testler, fiziksel muayeneler sayesinde sağlıklı bir gebelik süreci izlemi elde edilir. Annenin 40 hafta sonunda sağlıklı olarak doğum yapması ve bebeğin normal değerlerde gelişimini sürdürmesi açısından gebelik takibi denen bu rutin testeler yapılır. Gebeliğin ilk trimester dönemi, yani ilk 3 ayı teratojenlere ve fiziksel olarak darbelerle açık olduğundan bu dönemde 2-3 haftada bir yapılan doktor kontrolü ilerleyen dönemlerde seyreltilerek devam etmelidir. Bebekteki olası anomaliler, annenin durumunun kontrol altında tutulması için yapılan çeşitli testler ve ölçekler bu kapsama girer. Özellikle mikrosefali, down sendromu, kan uyuşmazlığı, yeterli amniyon sıvısı olmaması, plasenta yerleşim bozuklukları, gelişim bozuklukları, annede diyabet oluşması, yetersiz mineral ve vitamin alımı gibi patolojiler gebelik kontrollerinde sıkça saptananlar arasındadır. Gebelik sırasında kontrol altına alınabilecek, anne ve bebeğin sağlığı için önlenebilecek her durum için rutin kontroller şarttır. Konuda uzman kadın doğum doktoru Mersin gibi büyük şehirlerde pek çok seçenekle birlikte hastalar için hizmettedir. En doğru şekilde gebelik sürecini geçirmek için konuyla ilgili danışmanlık alabilir, gebelik takibini güvendiğiniz hekimlerle sürdürebilirsiniz.

Gebelik Takibi Neden Gereklidir?

Hamilelik sürecinde hem annenin hem bebeğin sağlığı izlenir. Rutin kontrollerle yapılan gebelik takibinde pek çok olası anomalinin ya da gelişim bozukluğunun, annede meydana gelecek defektlerin engellenmesi sağlanır. Sadece anneye yapılan fiziksel muayene ile değil, yapılan testler ile bebeğin de gelişim bozukluğunun önüne geçilebilir. Annenin kendisinde konjenital yani doğuştan olan bozukluklar, gebelik sürecinde bebeği de etkileyebilir. Gebelikte yapılan kontroller ile önüne geçilebilecek anomaliler engellenir, önüne geçilemeyecek olan bazı kalıtımsal bozuklukların ise bilgisi ebeveynlere verilir. Gebelik takibi ile tespit edilen defektler şöyle sıralanabilir:

  • Preeklamsi (gebelik zehirlenmesi)
  • Fol asit yetersizliğine bağlı bebekte nöral tüp defekti
  • Kalsiyum ve D vitamini eksikliğine bağlı annede kramplar ve eklem ağrıları, bebekte gelişim yetersizliği
  • Down sendromu başta olmak üzere çeşitli kromozomal anomaliler
  • Fetal ölüm durumu
  • Dış gebelikler
  • Plasenta previa
  • Bebekteki kardiyovasküler defektler
  • Mongolizm
  • Annede diyabet durumu

Yukarıdaki birçok anormal durum da dahil olmak üzere gebelik takibinde saptanan sorunlar ile önlem almak mümkündür. Aynı zamanda gebeliğin daha güvenli geçirilmesi ve koruyucu önlemler ile olası kötü durumlar yaşanmadan engellenmesi için çeşitli tedaviler ve aşılar da gebelik takibinde yer alır. Annenin egzersiz ve gerekli diyet şekli kontroller sırasında yapılan tetkiklere göre önerilir. Gebe bir anne kendi sağlığı ile birlikte dünyaya getireceği bebeği için de beslendiği ve egzersiz yaptığı için buna yönelik hekim tavsiyesi almalıdır. Konuda uzman doktor seçimi gebelikte güven sağlar ve psikolojik olarak da en büyük desteklerden biridir. Mersin kadın doğum doktorları seçenek sayısı açısından oldukça fazladır. Ancak her annenin kendi sağlığıyla birlikte bebeğinin sağlığını düşünerek doktor seçimi yapması bu süreci keyifle geçirmesi açısından en iyisidir.

Gebelik Takibi Testleri Nelerdir?

Gebelik takibi anne idrarında ya da anne kanındaki beta HCG bulgusundan sonra başlayan takip sürecidir. Gebelik tayini son adet dönemi baz alınarak yapılır. Takvime, kan ve idrar taramalarına göre yapılan gebelik testinden doğuma kadar çeşitli rutin kontroller gerekir. Bu kontrol süreleri gebeliğin 3 dönemine göre farklı aralıklarda yapılır. Gebeliğin 9 ay olduğu düşünülerek süreç 3 trimester aralığına bölünür. Trimester denen 3 tane 3 aylık dönemde farklı testler anneye ve bebeğe uygulanır.

Gebeliğin ilk haftasında genellikle belirgin bir durum olmaz. Ancak 2. haftada devam eden gebelik semptomları ile birlikte teşhis konulduğunda vajinal muayene ile kontrol yapılır.

3. haftadan itibaren bebeğin gelişimi belirgin ölçüde hızlandığından annede sık beslenme ve susama ile beraber mineral ve vitamin stoklarının azalması da gözlenebilir. Bu durunda kontroller sırasında takviye gıdalar önerilebilir.

10. hafta bebeğin bir insan yapısı kazanan anatomisi oluşmaya başlamıştır. Ultrason ile görüntüleme ve ilk fiziksel muayene yapılır. Özellikle 14. haftaya kadar olan süreçte kromozomal anomaliler ilk defa saptanabilir.

16 ve 18. haftalar arasında yapılan üçlü tarama testi ile mongolizm ve down sendromu gibi sık görülen anomaliler görülebilir. İşinde tecrübeli bir doktor tarafından amniyosentez sıvısı alınarak yapılan tetkik gerekebilir. Amniyosentez sıvısı ile bebeğe ait bazı hastalıkların teşhisi konulmadan önce bu konuda yeterli deneyimi olan, hastalar tarafında sıkça tercih edilen Mersin kadın hastalıkları uzmanı arayışına girilmesi önerilir. Çünkü bazen anne karnından alınan materyallerle yapılan testler riskli olsa da tek seçenek olabilir. Anomali olan gebelikte çocuğun aldırılıp aldırılmaması bu süreçte anne ve babaya aittir.

24 ve 28. haftalar arasında anneye şeker yükleme testi yapılır. Annede gebelik diyabeti en sık görülen durumlar arasındadır. Bu büyük bir sorun oluşturmamakla birlikte çocuğun da kilolu doğması, annenin gebelikte normal görülen 10-12 kg aralığından daha fazla kilo alması gibi sonuçlar doğurabilir.

Annenin ikinci gebeliğinde kan uyuşmazlığı görülebilir. Bu durum tespit edilir ve 27 hafta sonrasında kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.

28 haftadan itibaren bebeğin ve annenin kilo kontrolü yapılır, anne 4 haftada bir olan kontrollerde vajinal kültür verir. Bu dönem erken doğum riskine karşı tedbirli olunması gereken bir dönemdir.

36. haftadan itibaren annenin doğum planı hazırlanır. Vajinal doğum yani fizyolojik olan doğum  her zaman ilk tercihtir. Herhangi bir komplikasyonda sezaryen yapılmalıdır. Bu haftada sonra bebeğin durumunu gösteren bir cihaz ile ölçüm yapılır. Buna NST cihazı denir. Oldukça kolay olan bu işlem 36. haftada tekrarlı olarak yapılır ve çok önemlidir.

Gebeliğin son haftasında yani 3. haftadan sonra gebelik günü planlanır ve anneye psikolojik olarak destek verilir. Bu birkaç günde rutin kontrollerde devam eder. İkili, üçlü ve dörtlü tarama testleri, ultrason görüntüleme, anneye şeker yükleme testi, NST ölçümü, fiziki ve vajinal muayene gebelik takibinde olmazsa olmaz kontrollerdendir. Gebeliğin ilk ve son dönemlerinde sıklaşan takipler gebeliğin 2. trimester döneminde daha seyrek olabilir.

Gebelik Takibinde Doğru Doktor Seçiminin Önemi

Anne ve bebeğin sağlığı için öncelikle annenin doğru kararlar vermesi, kendini ve bebeğini güvenilir ellere emanet edebilmesi ilk şarttır. Psikolojik olarak da doğru doktor seçimi sağlıklı bir gebelik takibi ve doğumda ilk yardımcı basamaktır. Kadın doğum Mersin ilinde çok fazla rağbet gören hekimleri olan bir alandır. Hastaların karar vermeden önce hekimini araştırması ve tanıması süreç için ilk basamaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir