Kadınlarda Menopoz
Kadınlarda menopoz, yumurtalıkların yapmış olduğu aktiviteleri ve işlevleri kaybetmeleri ile beraber adet döngüsünün tamamen bitmesi olarak tanımlanır. Menopoz başlangıcı, Dünya’da genel olarak 45 ve 55 yaş aralığında oluşur. Bu sayı değeri Türkiye’de 46 ve 48 yaş aralığıdır. Fakat menopoz başlangıç yaşı daha erken ya da daha geç zamanlara da yayılabilir. Mersin kadın doğum uzmanı, bu konularda detaylı bir araştırma yaparak hastaları bilgilendirmektedir.
Ergenlik sürecine girilmesi ile başlayan adet kanaması durumu, menopozun başlaması ile son bulur. Kadınlar, bir sene boyunca hiç adet görmedikleri zaman menopoza girmiş kabul edilmektedir.
Menopoz Nedir?
Menopoz, ergenlik dönemi içerisinde başlayan adet döngülerinin tamamı ile sona erdiğini gösteren bir biyolojik durumdur. Bu durumun teşhisi, 12 adet dönemi süresince hiçbir zaman adet görülmemesi ile yapılır. Bu süreç içerisinde hiçbir kanama yaşamayan kadınlar, bir senelik dilim sonucunda menopoza girmiş kabul edilir.
Menopoz, 3 ana başlık altında incelenir. Bunlar premenopoz, postmenopoz ve menopoz dönemleridir. Genel olarak menopozda ateş basması, gece saatlerinde aşırı terlemeler, vajina bölgesinde meydana gelen kuruluklar ve libidoda yaşanan belirgin azalmalar menopozun başladığına dair belirtilerdir.
Farklı yaş dilimlerinde girilen menopoza, sigara kullanımları, kötü bir beslenme düzenine sahip olmak, doğum sayısının fazlalığı ve radyoterapi gibi farklı sebepler ile erken yaşta girilebilir. Bu gibi etkenlerin sonucunda menopoza girilip girilmediği konusunda kadın doğum Mersin sizlere yardımcı olacaktır.
Menopoz Neden Olur?
Menopozun neden var olduğuna dair birkaç farklı sebep ortaya çıkabilir. Bu sebepler arasında en çok görüleni ise üreme hormonlarında yaşanan belirgin azalmalardır. Bu azalmalar genel olarak yaş faktöründen dolayı oluşur. 40’lı yaşlara yaklaşıldığı zaman yumurtalıklar östrojen ve progesteron hormonunu yeterince üretememeye başlar. Bu durum doğurganlığın azalmasına da bir sebeptir.
40 yaşlarına girildiği zaman adet dönemlerinde farklılıklar görülür. Daha uzun ya da kısa adet dönemleri, daha ağrılı ya da hiçbir ağrının, etkinin hissedilmediği adet günleri bu farklılıklardandır. Bu durumlar, yaklaşık olarak 51 yaşına kadar görülebilir. Menopoz yaşı konusunda bu sebepten dolayı kesin bir rakam belirtilmemektedir.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Kişiler menopoza girecekleri zaman vücut üzerinde çeşitli belirtiler görürler. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bir anda ateş basması
- Geceleri aşırı şekilde terleme
- Kalpte çarpıntı oluşması
- Baş dönmeleri
- Şiddetli baş ağrıları
- Halsizlik hissiyatı
- Göğüs ve memelerde yaşanan hassasiyetler
- Kas ağrıları
- Eklem ağrıları
- Uykuda meydana gelen bozukluklar
- Yüksek iştah artışı
- Vücut tüylerinin normale nazaran çok fazla artması
- Ani kilo artışları
- Cinsel organ üzerinde görülen çekilmeler
- Öksürürken idrar kaçırma durumları
- Vajina üzerinde yaşanan kuruluklar
Bu ve bunun gibi birçok durum, menopoz semptomları arasında görülür ve kişilerin belirtiler ile beraber muayene olması gerekir.
Menopoz Ağrıları Nelerdir?
Menopoz sırt ağrısı yapar mı? Gibi birçok soru, menopoza girilmesi ile beraber sorulmaktadır. Bu ağrılar, menopozun beraberinde getirdiği çeşitli ağrılar olarak bilinir. Vücut üzerinde yaşanan ağrıları şu şekilde belirtebiliriz:
- Bel ve sırt ağrıları
- Kasık ağrıları
- Kemik ağrıları
- Baş ağrısı
- Karın ağrısı
Bu ağrılar, menopoza girmeden önce ve de girdikten sonra kişiler üzerinde etkisini göstermektedir. Özellikle de kasık ve eklem ağrıları, sırt ağrısını tetikleyen ağrılardandır.
Menopozla Birlikte Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?
Mersin de en iyi kadın doğum doktoru olarak görev yapan uzmanlar, vücut üzerinde meydana gelen değişimleri inceleyerek menopoza girenlere bilgi vermektedir. Bu değişimler, östrojen hormonunun istenen seviyede görülmemesi sonucu yaşanan genital organ küçülmeleri gibi değişimlerdir. Bunun yanında rahim, vulva, üretra ve vajinada da küçülmelere rastlanır. Menopoza girilmesi ile beraber vücut üzerinde gözlemlenen değişiklikler şu şekildedir:
- İdrara çıkma sıklığının artış göstermesi
- Kabızlıkların meydana gelmesi
- Vulva üzerinde kaşıntı oluşması
- Cinsel birliktelik yaşanırken ağrı hissedilmesi
- Rahmin sarkmış olması
- İdrar kaçırma durumları
- İdrar kesesinin sarkma durumu yaşaması
- Makat üzerinde sarkmaların meydana gelmesi
Bu gibi konular hakkında Mersin kadın doğum doktor ile görüşerek çok daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Alanında uzman olan bu doktorlar, değişimleri inceleyerek size bilgi verecektir.
Menopoza Nasıl Hazırlanır? (Menopoz Hazırlık Süreci)
Kadınlarda yaşanan menopoz, bazı durumlarda acı verici durumlarda yaşatmaktadır. Bu gibi durumlar öncesinde hazırlıklı olmak ve menopoz hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bunun yanında kadınlar tarafından hamilelik mi menopoz mu nasıl anlayabilirim sorusu da sıklıkla sorulur. Öncelikle yaşınıza dikkat etmeli ve menopoz başlangıç yaşına yakınsanız ona göre bir kararda bulunmalısınız. Bu kararı vermek için kadın doğum doktoru Mersin ile görüşebilirsiniz. Detaylı bir muayene sonucunda menopoz mu yoksa hamilelik mi olduğu konusunda karar vermenize yardımcı olacaktır.
Menopoz döneminizi iyi bir şekilde geçirmek istiyorsanız, şu şekilde bir hazırlık yapabilirsiniz:
- Menopoz düzenine ait beslenme düzeninize dikkat edin ve detaylıca gözden geçirin
- Kemik sağlığınızın çok daha iyi olması için yeni bir beslenme düzeni oluşturun
- Şeker ve tuz tüketimi konusunda azaltmalara gidin
- Menopoz döneminde uyku düzeniniz etkilenmesin diye tüketilen kafein oranlarını düşürün
- Daha sakin kalabilmeniz için bitki çaylarını tüketmeyi deneyin
- Kilo dengenizi korumaya çalışın
- Egzersiz yaparak bolca hareket etmeyi deneyin
Menopoz döneminde çok daha sağlıklı olabilmek için bu gibi detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Menopoz Nasıl Teşhiş Edilir?
Menopoz döneminde yaşanan kayıpların birçoğu ilk birkaç senede görülür. Bu sebepten dolayı da teşhisin erken bir zamanda yapılması tedavi için de önem arz eder. Mersin kadın hastalıkları uzmanı, yapmış olduğu tetkikler ile beraber erken teşhis yapabilmektedir.
Teşhis için yapılan tetkikler genel olarak kan üzerinde yapılan incelemeler olarak bilinir. Bazı belirtiler sonrasında kan alınır ve kan içerisindeki FSH, LH hormonlarının düzeyindeki artış incelenir. Eğer artış görülmüşse yüksek ihtimalle menopoza girilmiştir. Adet düzensiz bir şekilde devam ediyor ve bu değer 40pg/ml değerinin üzerinde çıkıyorsa, kişi kesinlikle menopoz dönemine girmiştir.
Menopoz Nasıl Tedavi Edilir?
Menopoz dönemi, her kadının geçirmiş olduğu doğal bir dönemdir. Kimi insanda menopoz için tedavi ihtiyacı duyulmazken kimisinde de tedavi durumu gerekebilir. Doktorlar tarafından araştırma yapılırken genel olarak bakılan durumlar, hayatı olumsuz etkileyen menopoz semptomlarına ait durumlardır. Tedavilerde genel olarak bu durumlara yönelik yapılır.
Günümüzde uygulanan ana menopoz tedavileri iki ayrılır ve şu şekildedir:
- Hormonal olmayan tedavi şekilleri
- Hormon tedavisi
Menopoz dönemi içerisinde doktorunuzun detaylı incelemesi sonucu bu tedavilerden birisini uygulayabilirsiniz. İnsanlara arasında bulunan farklılıklar ve ihtiyaçlar sebebi ile bu tedaviler arasında da değişiklikler görülebilir.
Menopaza Girme Yaşı Kaçtır?
Kadınların menopoz dönemine girme yaşı, Dünya genelinde 45-55, Türkiye’de ise 46-48 olarak bilinir. Bu yaş kişiden kişiye göre değişebilir ve bu menopoz dönemlerinin arasında erken menopoz adı verilen farklı dönemlerde bulunur.
Yalancı Menopoz
Yalancı menopoz durumu, uygulanan bir tedavidir ve herhangi bir hastalık olarak görülmez. Kadınlarda var olan hastalıklar için uygulanan yalancı menopoz tedavisi, kadınlardaki adet döneminin belli bir süre ile durmasına neden olur. Bu durum tamamen geçici bir durumdur. Tedaviden sonra adet dönemi yine aynı şekilde devam eder.
Erken Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Normal menopoz ve erken menopoz dönemleri arasında benzer belirtiler yer alır. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Regl dönemi bir haftadan fazla sürer
- Sık sık adet görme durumu ya da regl dönemleri arasında uzun sürelerin bulunması
- Geceleri terlemek ve bir anda ateş basması
- Vajinada meydana gelen kuruluk ya da kaşıntı durumları
- Cinsel anlamda kişinin isteksiz olması
- Uykusuz ve yorgun olmak
- Ruh hali üzerinde yaşanan değişiklikler ve sinirli, gergin, endişeli hissetme
- Unutkanlık durumlarının meydana gelmesi
- İştah konusunda artış yaşanması
- Baş ağrısı
Bu gibi durumlar, erken menopoz döneminin başladığına işaret edebilir.
Menopoz Öncesi Adet Kanamaları Nasıl Olur?
Menopoz dönemine girilmeden önce adet kanamalarında bir düzensizlik meydana gelir. Bu düzensizlik durumları, kadınlar arasında farklı belirtiler ile ortaya çıkar. Kadınlarda sık sık adet görülmesi yaşandığı gibi aynı zamanda da adet dönemleri arasında uzun sürelerin görülmesi de fark edilir. Bunun yanında, menopoz döneminde aşırı kanama durumları da görülebilmektedir. Mersin kadın doğum doktoru, bu gibi durumlarda sizlere tıbbi olarak yardımcı olacaktır.
Menopoz Döneminde Cinsellik
Menopoz dönemi içerisinde estrojen hormonunda azalmalar görülür. Bu ise vajinal olarak kurumalara ve doku kayganlığı durumlarına neden olur. Kişiler bu dönem içerisinde ilişki yaşarken yanma ve acı hissedebilir. Yaşanan bu durumlar ise kişilerin cinsel yaşantısında azalmaların var olmasına neden olur.
Menopoz dönemi içerisinde, azalan estrojen hormonu ile beraber libidonun artmasını sağlayan androjen hormonlarında da düşüşler meydana gelir.
Menopoz Döneminde Beslenme
Menopoz dönemine giren kadınlar farklı çeşit menopoz ilaçları kullanmaktadır. Bunun yanında, kişilerin beslenmelerine de dikkat etmesi gerekir. Özellikle de bu dönemde yaşanan kilo artışları, beslenme düzenini önemli kılan ana sebeplerdendir. Kilo artışına genel olarak metabolizmada görülen yavaşlamalar sebep olur.
Bu dönem içerisinde omega3 içeren ürünler, ceviz, semiz otu, keten tohumu ve yoğun miktarda sebze-meyve tüketilmesi önerilir. Bu sayede çok daha sağlıklı bir menopoz dönemi geçirmek mümkündür.